Съединените щати одобриха планове за многодневни удари в Ирак и Сирия срещу редица цели, включително срещу ирански съоръжения и персонал, съобщават "Ройтерс" и Си Би Ес.

Новината идва след дни на предположения относно това как Вашингтон планира да отмъсти, след като в събота трима американски военнослужещи бяха убити при нападение с дрон в Йордания.

Това бе първата атака, причинила смъртта на американски войници в Близкия изток от началото на войната между Израел и "Хамас" през октомври. Вашингтон обвини подкрепяните от Иран екстремисти, но отбеляза, че държи Иран отговорен, предвид подкрепата му за организациите.

Президентът Джо Байдън, под натиск да предприеме твърди действия, заяви, че е решил как да отговори, но не разкри публично плановете си.

Американски служители уточняват, че времето е фактор за извършването на планираните удари, тъй като Вашингтон предпочита те да се случват, когато видимостта над целите му е добра, за да не порази цивилни.

САЩ смятат, че дронът, ударил американска база в Йордания, е ирански

САЩ смятат, че дронът, ударил американска база в Йордания, е ирански

При атаката загинаха трима американски войници

САЩ посочиха, че атаката срещу военната им база в Йордания близо до границата със Сирия носи "отпечатъка" на "Катаиб Хизбула" - проиранска милиция, базирана в съседен Ирак. Групировката вече обяви, че спира военните действия срещу Съединените щати, за да избегне неудобството на иракското правителство.

Четирима американски служители заявиха, че се смята, че дронът, използван при атаката, е произведен в Иран.

Администрацията на президента Джо Байдън вече подчерта, че не се стреми към война с Иран, въпреки че се засилва натискът на републиканците върху него да отговори със сила.

Ирански официални лица предупредиха, че Техеран ще отговори решително на всяка заплаха от САЩ.

Иран заплаши с решителен отговор на всяка атака

Иран заплаши с решителен отговор на всяка атака

Напрежение между Техеран и Вашингтон

Американските войски са били атакувани над 160 пъти в Ирак, Сирия и Йордания след събитията от 7 октомври, които предизвикаха войната в Газа, бяха нападнати и военни кораби на САЩ в Червено море.

Атаката в Йордания и всеки отговор на САЩ вероятно ще засилят опасенията от по-широк конфликт в Близкия изток.

Съединените щати вече отмъстиха с ответни удари в Ирак, Сирия и Йемен на предишни атаки от подкрепяни от Иран групировки.

Експерти предупредиха, че всякакви удари срещу иранските сили могат да принудят Техеран да отговори и това да доведе до ескалация, която може да въвлече Съединените щати в мащабна война в Близкия изток.

САЩ заплашиха с "всички необходими действия" в отговор на удара в Йордания

САЩ заплашиха с "всички необходими действия" в отговор на удара в Йордания

Американските войски са били атакувани над 150 пъти в Ирак, Сирия, Йордания