Съединените щати депортираха китайци, които се опитаха да влязат незаконно в страната, обратно в Китай през уикенда в първия голям чартърен полет от 2018 г. насам, съобщи във вторник Министерството на вътрешната сигурност (DHS), цитирано от Ройтерс.

Министерството не уточнява колко души е имало в полета.

Съединените щати и Китай работят за намаляване на нелегалната миграция и борбата с контрабандата на хора, каза DHS.

"Ние ще продължим да прилагаме нашите имиграционни закони и да премахваме лица без правно основание да останат в Съединените щати", каза секретарят на DHS Алехандро Майоркас в изявление. "Хората не трябва да вярват на лъжите на контрабандистите."

Трудността при получаване на американски визи и икономическите сътресения от пандемията от COVID-19 в Китай доведоха до рязко увеличение на китайските граждани, които се пристигат на границата между САЩ и Мексико.

Почти 56,000 китайски мигранти са били засечени на югозападната граница с Мексико и на северната граница с Канада през фискалната 2024 година до май, според данни на правителството на САЩ. Това е повече от 52,700 мигранти, които са пресекли границата през цялата фискална 2023 година, която завърши през октомври.

Президентът на САЩ Джо Байдън, демократ, който се стреми към още един мандат на изборите на 5 ноември, балансира политически по въпроса за имиграцията, като се опитва да засили сигурността на границата между САЩ и Мексико, докато същевременно подхожда по-хуманно към имигрантите, които се намират незаконно в Съединените щати.

Републиканският президентски съперник Доналд Тръмп редовно критикува Байдън, че не успява да спре високите нива на нелегалната имиграция.

Русия намалява мигрантите, като ги праща на фронта

Русия намалява мигрантите, като ги праща на фронта

Около 10 хиляди мигранти, получили руско гражданство, са изпратени да воюват в Украйна