ДАЕШ (Ислямска държава) е загубила 95% от своя "халифат", който тя обяви преди три години в Ирак и Сирия, коментират представители на коалицията, ръководена от САЩ, цитирани от АП.

"Откакто е създадена нашата коалиция през 2014 г., ISIS е загубила 95% от територията, която някога е контролирала в Ирак и Сирия", заяви представителят на Вашингтон в коалицията Брет МакГърк, след среща в Йордания.

"Повече от 7,5 милиона души вече са освободени от ISIS", коментира МакГърк, добавяйки, че финансовите средства на групата са "на най-ниските си нива".

Мечтите на джихадистите за държава лежат в пясъка след пораженията на бойното поле, а вниманието на Запада все повече е към опитите да блокира завръщането на чуждестранните бойци и да предотврати извършването на атаки. МакГърк настоява, че потоците от чуждестранни бойци на ДАЕШ в Сирия "почти са спрели", а джихадистите все повече биват задържани при преминаване на границите.

 

"Ние засилваме сътрудничеството в граничната сигурност, сигурността на авиацията, правоприлагането, финансовите санкции, размяната на разузнавателни данни, за да предотвратим извършването на атаки от страна на ДАЕШ в нашите родни страни", каза той.