Съединените щати екстрадираха втори заподозрян за убийството на президента на Хаити Жовенел Мойс, съобщи CNN. Родолф Жаар е във федерален арест и ще му бъдат повдигнати обвиненията в четвъртък по време на първоначалното му явяване в съда в Маями.

Той беше задържан по-рано през месеца. До ареста на Родолф Жаар се стигна, след като срещу него свидетелства друг заподозрян за убийството - колумбиецът Марио Антонио Паласиос, който беше задържан през октомври.

Подозират бивш съдия от Върховния съд на Хаити за убийството на президента

Подозират бивш съдия от Върховния съд на Хаити за убийството на президента

Кок Телот се е срещала с наемници...

Екстрадицията на Жаар следва тази на Паласиос, който беше екстрадиран по-рано този месец. Паласиос успява да избяга от Хаити след убийството на Моис, като в крайна сметка се озовава в Ямайка, където е заловен от властите за нелегално влизане в страната. Как е избягал от Хаити, остава неизвестно.

Паласиос е обвинен в заговор за извършване на убийство или отвличане извън Съединените щати "и предоставяне на материална подкрепа, водеща до смърт, знаейки или възнамерявайки, че такава материална подкрепа ще бъде използвана за подготовка или извършване на заговора за убийство или отвличане", според Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ).

Ако бъде признат за виновен по обвиненията, Паласиос е изправен пред максимална присъда доживотен затвор, според Министерството на правосъдието.

Властите заявиха, че десетки хора са замесени в смъртта на Мойз, включително 26 колумбийци и двама хаитяни-американци.

Задържаха още един заподозрян за убийството на президента на Хаити

Задържаха още един заподозрян за убийството на президента на Хаити

Той е арестуван от полицията в Доминиканската република

Припомняме, 53-годишният Мойс беше застрелян в частната си резиденция на 7 юли 2021 г., а съпругата му беше ранена при нападението. Основни заподозрени бяха група колумбийски наемници, част от които вече са арестувани. По делото за убийството са задържани общо над 40 души.

Убийството на президента Мойс задълбочи политическата нестабилност в Хаити. След него страната беше засегната от земетресение с магнитуд 7,2 през август, при което загинаха повече от 2200 души, увеличи се насилието, причинявано от улични банди и се появи остър недостиг на горива.