САЩ, Франция, Великобритания и Германия призоваха Съвета за сигурност на ООН да предприеме ответни мерки срещу Иран заради изстреляните от иранските военни балистични ракети, предадоха информационните агенции.  

Опитите с такива ракети противоречат на сключеното от Техеран споразумение за иранската ядрена програма, благодарение на което бяха отменени санкциите срещу страната.  

С изстрелването на ракетите, способни да носят ядрен заряд,  Иран демонстрира и незачитане на резолюцията, с която Съветът за сигурност одобри постигнатото през миналата година споразумение по ядрената програма на страната, се казва в обща позиция на САЩ, Франция, Германия и  Великобритания, изпратена до испанския представител в ООН Роман Маркези и генералния секретар на организацията Бан Ки Мун.

Проведените наскоро изпитания на балистични ракети са несъвместими с резолюция 2231 на Съвета за сигурност, приета през юли миналата година, гласи документът, цитиран от агенция „Ройтерс”.     

В текста се посочва, че ракетите, с които наскоро са проведени изпитания „по своята природа имат възможност да носят ядрени заряди”. В писмото се предлага Съветът за сигурност да обсъди съответните мерки в отговор на отказа на Техеран да изпълни ангажиментите си.    

Координирането на обсъжданията по резолюция 2231 в Съвета за сигурност е възложено на Испания.