Посланикът на САЩ в Румъния излезе с категорично предупреждение към властите в северната ни съседка, подчертавайки, че съдебната система на страната се "разрушава" от депутати с "имуществени интереси", съобщава "Асошиейтед прес".

Ханс Г. Клем е коментирал пред студенти по право, че магистратите в Румъния са сплашвани и "са нападани все повече политически, както и в медиите за съдебни решения и публично изразени мнения, които политическите лидери виждат като застрашаващи техните лични интереси".

Колеги в партията на силния човек в Румъния искат да си ходи

Колеги в партията на силния човек в Румъния искат да си ходи

Ливиу Драгня има влязла в сила присъда за злоупотреба с власт

Румънците провеждат редовни протести срещу законодателни промени, инициирани от правителството на Социалдемократическата партия, изтъквайки, че те ще затруднят съдебното преследване на корупцията по високите етажи на властта.

Според американския посланик спорната съдебна реформа рискува да върне часовника "до началото на 2000-те години, когато румънската съдебна система беше поразена от корупция и политическо влияние".

По думите на Ханс Клем, ако новото законодателство бъде прието, това ще направи наказателното преследване много по-трудно и "значително ще намали" международното сътрудничество в областта на правоприлагането.