Трима високопоставени членове на управляващата Социалдемократическа партия в Румъния призоваха влиятелния председател на партията Ливиу Драгня да подаде оставка от заеманите от него постове, изтъквайки, че той трябва да го стори заради присъда за злоупотреба с власт, съобщава "Асошиейтед прес".

Лидерът на управляващите в Румъния: Опитаха се да ме убият

Лидерът на управляващите в Румъния: Опитаха се да ме убият

Драгня направи разкритията в телевизионно интервю за Antena 3

Подписалите нарочно писмо, сред които са кметът на Букурещ Габриела Фирея, изтъкват, че при управлението на Драгня репутацията и популярността на партията е пострадала заради спорни съдебни реформи, критикувани от Европейския съюз и САЩ.

Хиляди румънци редовно протестираха срещу реформата, която според тях ще затрудни наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта.

През юни Драгня получи условна присъда от 3 години и половина за злоупотреба с власт. Той обжалва присъдата. Подписалите писмото нарекоха присъдата "постоянен източник на недоверие у нас и в чужбина". Той е разследван и за злоупотреби с европейски средства. 

Критиките се засилиха срещу Драгня, след като при протест срещу корупцията през миналия месец бяха ранени стотици след непропорционална намеса на полицията.

Драгня многократно отказва да подаде оставка. Той не заема пост в изпълнителната власт, но е най-влиятелната политическа фигура в момента в Румъния. 

Брюксел размаха пръст на Румъния

Брюксел размаха пръст на Румъния

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство