Ливиу Драгня, лидер на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, разкри, че през миналата година срещу него е имало опит за убийство. Той поясни, че четирима чужденци, които е трябвало да го ликвидират, са останали в Румъния за три седмици в топ хотел в Букурещ. Те са получили пари от "много известен човек", съобщава местният сайт Hotnews.ro.

Драгня направи разкритията в телевизионно интервю за Antena 3 във вторник вечерта.

100 000 протестираха срещу правителството в Букурещ, има ранени

100 000 протестираха срещу правителството в Букурещ, има ранени

Над 140 души са пострадали...

"През миналата година имаше опит за ликвидирането ми, дойдоха четирима чужденци, те бяха тук три седмици. Разбрах кой им е платил, но не мога да спомена името, човек, който е много известен в света", разказа Драгня.

На въпрос на водещия дали човекът, който е наел убийците, е Джордж Сорос, Драгня отговори: "Не мисля за него, той мисли за мен".

Лидерът на социалдемократите също говори за насилието в центъра на Букурещ на 10 август, наричайки протеста "неуспешен опит за преврат". Той говори за "паравоенна организация" и още веднъж обвини президента Клаус Йоханис, че поощрява протестите. Драгня смята, че намесата на силите за борба с безредиците не е била непропорционална.

Румънски протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Букурещ

Румънски протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Букурещ

Повече от 1000 протестиращи развяваха знамената на Румъния и ЕС

Социалистът обяви, че иска отстраняването на Клаус Йоханис и се надява коалиционните му партньори да се съгласят на това. Според него премиерът Виорика Дънчила трябва да остане на поста до най-малко 2020 г., тъй като е много добър министър-председател.

Около 100 000 души, предимно мирни протестиращи, организираха демонстрация срещу правителството на 10 август. Силите за борба с безредиците използваха водно оръдие и сълзотворен газ срещу тълпата. Повече от 450 души потърсиха медицинска помощ, а десетки бяха хоспитализирани. Някои протестиращи хвърляха бутилки и камъни, но на много видеоматериали се вижда как полицията бие мирни протестиращи. Повече от 380 души внесоха оплакване заради действията на полицията. Прокуратурата разследва 22 случая, припомня "Ройтерс".

"Видях неуспешен опит за преврат", каза Драгня в първата си публична проява от протеста.