По време на четиричасовите разговори е било постигнато общо съгласие между САЩ и Иран за политиката в Ирак, заявиха от американското посолство в Багдад, цитирани от АП.

Американската страна е настояла Иран да спре подпомагането на бунтовниците.

По време на срещата, която американският посланик Райън Крокър определи като бизнес разговори, фокусирани изцяло върху Ирак, Иран е предложил да бъде приложен „тристранен механизъм за сигурност", който да включва САЩ, Иран и Ирак. Крокър допълни, че предложението ще бъде обсъдено във Вашингтон.

Американският дипломат добави още, че е казал на иранците, че страната им трябва да престане да въоръжава, финансира и тренира бунтовниците.

От иранска страна са изложили политиката си към Ирак, която са описали като „много приличаща на нашата собствена политика и на това, което иракското правителство е възприело за свои водещи принципи", каза още Крокър.

Той добави: „Става дума за действията, не само са принципите и аз директно изложих на иранците безпокойството по отношение на тяхната политика в Ирак и по отношение на подкрепата им за бунтовниците, които се сражават с иракските и коалиционните сили."

Разговорите в Багдад са първите по рода си и подсказват, че според Вашингтон, четвърт век след Ислямската революция през 1979 г., която охлади отношенията между двете страни, сега е възможно сближаване с Иран.

По думите на Крокър Иран е искал да предложи втора сесия на разговорите. „Целта на тази среща не беше да си уреждаме друга," коментира Крокър пред репортери.

Според правителствения говорител Али Ал Дабах срещата е преминала добре. „ Има добри намерения, разбиране и отговорност между двете страни," каза той пред репортери.

Срещата се състоя в офиса на иракския премиер Нури Ал Малики, като самият Ал Малики не присъства на нея. Той само приветства двамата посланици, които си стиснаха ръцете, и ги въведе в конферентната зала.

Преди да напусне залата иракският министър-председател каза на двете страни, че Ирак иска стабилна държава, независима от външни сили и регионални влияния. Страната не бива да се превръща в база на терористични групировки, допълни той. По думите му предвожданите от САЩ коалиционни сили в Ирак са в страната само за да изградят армия и полиция и че страната няма да бъде използвана за база на американско нападение над съседна държава.

От своя страна външният министър на Иран Манучехр Мотаки каза в Техеран, че тези разговори ще доведат и до други такива, но само при условие, че САЩ призначе, че американската политика в Близкия изток не е била успешна.

Днешните разговори, както се очакваше, имаха точен фокус: Какво да направят Вашингтон и Иран - заедно и по отделно, за да овладеят сектантските конфликти в Ирак.