САЩ са предали на Израел изключително секретен документ за сътрудничество в областта на ядрените технологии.

Америка има намерение да продаде на Израел материали, които се използват за производство на електроенергия, а също и ядрени технологии и оборудване, независимо от това, че Израел не се е подписал под Договора за неразпространение на ядрените оръжия, пише MIGnews.

Други страни отказват да си сътрудничат с Израел в ядрената сфера именно заради това, а в последните години се засилва и натискът от страна на международната общност за повече прозрачност по отношение на ядрения арсенал на Израел.
И до този момент обаче държавата нито е потвърдил, нито е отрекъл подозренията, че разполага с ядрено оръжие.

Темата за глобалното разпространение на ядреното оръжие е била обсъдена между американски президент Барак Обама и премиера Бенямин Нетаняху.
Засегнат е и въпросът за провеждане на конференция за безядрен Близък изток и преразглеждането на редица положения в Договора.

Идеята е такъв форум да се състои отново в Ню Йорк и един от организаторите ще бъде лично президентът на САЩ. Въпросът е, че Нетаняху предварително е заявил отказа си от участие, а от своя страна Обама е настоял да присъстват всички страни от региона.
Така перспективата за провеждане на такава конференция остава малка.

Въпреки това по време на посещението на Бенямин Нетаняху в САЩ отново бяха демонстрирани изключително топлите отношения между двете страни, непомрачени дори и от казуса покрай „Флотилия на свободата".