Съединените щати планират да доставят на Канада ракети-прехващачи Standard II Missile 2 (SM-2) Block IIIC за общо около 500 милиона долара, съобщиха в четвъртък Държавният департамент на САЩ и съответната правителствена агенция в Пентагона. Той отговаря за доставката на военно оборудване и оръжия в чужбина по междуправителствени договори, насърчаване на връзките между въоръжените сили на САЩ и други държави и предоставянето на финансова и техническа помощ на външните партньори по отбраната на Вашингтон.

Според информацията, предоставена от американските власти, става дума преди всичко за 100 анти-ракети SM-2 и за същия брой ракети-носители MK 13. Предполага се, че тези оръжия ще бъдат разположени на "15 наземни кораба" от канадския флот, чието изграждане се планира от Отава, уточни правителството. САЩ.

Получено е разрешение за прилагане на това споразумение между Вашингтон и Отава, издадено от Държавния департамент на САЩ в съответствие с националното законодателство. Американската администрация вече официално уведоми Конгреса за своето решение. Сега законодателят на САЩ има 30 дни да проучи новото споразумение и евентуално да го блокира. Човек обаче може да бъде почти напълно уверен, че Конгресът ще даде зелена светлина на това споразумение за отбрана с Канада.