САЩ и Китай постигнат разбиране по 10 точки от търговско споразумение, което отваря китайския пазар за американски агенции за кредитен рейтинг и компании за кредитни карти.

Съгласно споразумението Китай ще вдигне забраната си върху вноса на говеждо месо в САЩ и ще приеме доставки на втечнен природен газ от САЩ, съобщава Би Би Си.

В замяна на това, китайското "готвено пиле" ще бъде разрешено на американския пазар, както и китайските банки ще могат да влязат на американския пазара. Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че споразумението трябва да намали търговския излишък на Китай със САЩ до края на 2017 г.

Съобщението е първият осезаем резултат от търговските преговори, започнали миналия месец. Споразумението се разглежда като индикация, че американският президент Доналд Тръмп възприема по-малко конфронтиращ подход към Пекин, отколкото обеща в миналогодишната предизборна кампания. Тогава Тръмп със заплашителен тон нарече Китай "валутен манипулатор", но оттогава отслаби позицията си.

Той също така се опита да обвърже търговските преговори между САЩ и Китай с опасения за ядрените амбиции на Северна Корея, настоявайки Пекин да упражнява по-голям натиск върху Пхенян. Въпреки това, след обявяването на търговската сделка, китайският заместник-министър на финансите Джу Гуангяо заяви, че икономическите въпроси не трябва да бъдат политизирани.

"Що се отнася до връзката между севернокорейския ядрен въпрос и икономическите ни преговори за "100-дневен план", мога да ви кажа честно, че нашият икономически екип фокусира всичките си усилия върху икономическите въпроси", каза Гуангяо пред журналисти.

Критиката, която чуждестранните инвеститори обикновено имат по отношение на бизнес с Китай е, че обикновено Китай се облагодетелства много повече отколкото чуждестранния бизнес партньор. Това беше и призивът на президента Тръмп по време на кампанията му, обещавайки да накара Китай да играе по правилата.

Това споразумение цели да създаде най-малкото поне впечатление, че той прави това. Със сигурност постигнатото е и от полза за САЩ, все пак предоставя на американските финансови институции и услуги и на американските износители на говеждо месо, по-голям достъп до нарастващата средна класа в Китай.

Но Китай не е държава, която дава нещо на "вересия", в замяна Пекин получава преоформяне на глобалния си имидж от страна на САЩ.

Вече не може да чуете думите изговаряни от Тръмп "валутен манипулатор" или "нечестен търговски партньор". Вместо това, САЩ в свое изявление признават значението на китайските инициативи "Един пояс" и "Един път" и дори заявяват, че ще изпратят свои представители, които да присъстват на срещата на върха - нещо, което предишните администрации досега избягваха. Китай също така продава в САЩ готвените си птичи продукти, един пазар, който азиатската страна отдавна се стреми да използва.