С топли думи от китайския президент Си Цзинпин, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън приключи първото си посещение в Азия от встъпването си в длъжност. Визитата приключи със споразумение да работят с Китай относно Северна Корея и оставяйки настрана сложните въпроси. Това съобщава "Ройтерс".

Китай бе раздразнен от многократното повтаряне от страна на Вашингтон за овладяване ядрената и ракетна програма на Северна Корея, както и решението на САЩ да разположи модерна противоракетната система THAAD в Южна Корея.

Пекин също има дълбоки подозрения за намеренията на САЩ към Тайван, за който Китай твърди, че е негова собственост. Администрацията на Тръмп планира да предостави нов голям оръжеен пакет на острова, което ядоса Китай.

Но на срещата тези въпроси бяха отхвърлени от Цзинпин и Тилърсън, поне пред репортерите. Китайският президент заяви, че Тилърсън е положил големи усилия за постигане на плавен преход в нова ера за отношенията.

"Вие казахте, че отношенията между Китай и САЩ могат единствено да бъдат приятелски. Изразявам своята благодарност за това", заяви Си Цзинпин. Той допълни, че няколко пъти е комуникирал с президента Доналд Тръмп чрез телефонни разговори и съобщения.

"Ние двамата вярваме, че сътрудничеството между Китай и САЩ е посоката, за която и двамата се стремим. И двамата очакваме нова ера за конструктивно развитие", подчерта китайският държавен глава.

"Общите интереси на Китай и САЩ далеч надхвърлят различията и сътрудничеството е единственият правилен избор за нас", коментира той.

Според Си Цзинпин Китай и САЩ трябва да засилят сътрудничеството по горещи регионални въпроси, да уважават основните интереси на другия и по-големите притеснения за всеки, както и да защитават широката стабилност на отношенията.

От своя страна Тилърсън отговори, че Тръмп очаква повишаване на разбирателството с Китай и възможността за посещение в бъдеще.

Държавният секретар на САЩ посочи, че Тръмп цени високо комуникацията, която вече са осъществили с Цзинпин. Той се надява на засилване на това разбиране във възможност за посещение в бъдеще, посочи Рекс Тилърсън.

"Ние знаем, че чрез по-нататъшен диалог ние ще постигнем по-добро разбиране, което ще доведе до засилване, укрепване на връзките между Китай и САЩ и ще зададе тон за бъдещи отношения на сътрудничество", допълни Тилърсън.