Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър", че САЩ и Мексико са постигнали съгласие по въпроса за имиграцията, и че са отменени митата, които той планираше да въведе в понеделник. 

"Имам удоволствието да ви информирам, че САЩ и Мексико постигнаха споразумение. Митата, предвидени да влязат в сила от американска страна срещу Мексико, са следователно отменени за неопределено време", написа Тръмп, като допълни, че скоро ще бъдат публикувани подробности за сделката.

По думите му Мексико ще предприеме "категорични мерки, за да спре миграционния поток през Мексико към нашата южна граница", като това ще позволи "да се намали до голяма степен, или да се елиминира, нелегалната имиграция, идваща от Мексико в САЩ".

Мексико предупреди Тръмп: Митата ще ударят тежко САЩ

Мексико предупреди Тръмп: Митата ще ударят тежко САЩ

Ако не са правили нищо, 250 000 мигранти щели да достигнат САЩ през тази година

Малко след това мексиканският външен министър Марсело Ебрард, който е във Вашингтон за преговорите за митата и за нелегалната имиграция, потвърди, че в понеделник няма да бъдат налагани мита. Той благодари на всички, които са помогнали "да се покаже величието на Мексико".

Преговорите започнаха в началото на седмицата. Тръмп заплашваше да въведе мита срещу Мексико от 10 юни в размер на 5 на сто върху всички стоки, внасяни оттам. До 1 октомври митата трябваше да се увеличат прогресивно до 25 процента.

Мексиканските власти се ангажираха да засилят контрола по границата с Гватемала, като разположат 6000 членове на националната гвардия. Мексико замрази и банковите сметки на предполагаеми трафиканти на мигранти и върна стотици хондурасци в родината им.

Тръмп притиска Мексико с мита

Тръмп притиска Мексико с мита

САЩ искат ограничаване на миграцията