Мексико предупреди американския президент Доналд Тръмп, че митата върху мексикански стоки могат да влошат нелегалната имиграция в САЩ и в крайна сметка да навредят и на двете страни, съобщават американски медии.

Предупреждението дойде, след като Тръмп написа в "Туитър", че Мексико биха могли "да спрат потока от хора и наркотици" през граница, "ако искат".

Мексикански и американски официални лица преговарят, докато Тръмп е във Великобритания.

Тръмп: Американските компании да напуснат Мексико

Тръмп: Американските компании да напуснат Мексико

САЩ искат намаляване на миграционния натиск по южната граница

Американският президент заяви, че планира да наложи 5% мито върху всички мексикански стоки от следващата седмица.

След това митата ще нарастват с 5% всеки месец, докато достигнат 25 процента през октомври, ако Мексико не предприеме действия да спре мигрантите, които преминават през южната граница на САЩ.

Това става, докато САЩ водят търговска война на няколко фронта, включително с Китай. Тръмп често използва митата при дипломатически спорове след встъпването си в длъжност.

Говорейки във Вашингтон, мексикански представители настояха, че действат, за да спрат потока от хора, много от които се опитват да се доберат до САЩ, за да могат да поискат убежище там.

Мексико отговаря на митата на Тръмп: Америка на първо място е заблуда

Мексико отговаря на митата на Тръмп: Америка на първо място е заблуда

Мексико иска да избегне конфронтация със САЩ

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард заяви пред журналисти, че остават ангажирани с решаването на проблема и предупреди, че ако не са правили нищо, 250 000 мигранти щели да достигнат САЩ през тази година, уточнява "Ройтерс".

Той също така отхвърлил предложението Мексико да се превърне в "безопасна трета страна" като "неприемливо". Някои американски представители искат имигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ, вместо това да кандидатстват за него в Мексико.

Междувременно министърът на земеделието на Мексико заяви, че според тях цената на митата само за селскостопанския сектор ще бъде около 117 млн. долара месечно в двете страни.

Мексико се възползва от САЩ от десетилетия, недоволства Тръмп

Мексико се възползва от САЩ от десетилетия, недоволства Тръмп

Тръмп обяви, че налага 5-процентови мита върху целия внос от Мексико от 10 юни

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос, който се срещна с икономическия министър на Мексико Грасиела Маркес, разкри, че ѝ е казал, че Мексико трябва да увеличи усилията си за справяне с нелегалната имиграция.

Мексико е бил вторият най-голям доставчик на стоки за САЩ през миналата година, като вносът възлиза общо на 352 млрд. долара според "Голдман Сакс".

Въпреки това отношенията са обтегнати, като Тръмп твърди, че Мексико не прави достатъчно, за да попречи на хората да достигат до южната граница.

В резултат на това Тръмп обяви извънредно положение на американско-мексиканската границата през февруари.

Тръмп удря Мексико с мита заради мигрантите

Тръмп удря Мексико с мита заради мигрантите

Нови предизвикателства пред икономиката на Америките