Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Мексико се възползва от САЩ от десетилетия заради неефективните американски имиграционни закони, информира АП.

Тръмп обяви, че налага 5-процентови мита върху целия внос от Мексико от 10 юни, за да окаже натиск върху страната да спре миграцията от Централна Америка към САЩ.

Мексико отговаря на митата на Тръмп: Америка на първо място е заблуда

Мексико отговаря на митата на Тръмп: Америка на първо място е заблуда

Мексико иска да избегне конфронтация със САЩ

Запитана какво може да направи Мексико, за да избегне митата, говорителят на Белия дом Сара Сандърс обясни пред журналист, че "първата голяма стъпка" на Мексико е да върне мигрантите от Централна Америка в родните им държави.

В "Туитър" Тръмп допълва, че южната съседка е натрупала огромно състояние за сметка на САЩ. Според него компаниите ще започнат да напускат Мексико, където е 30% от американския автомобилен сектор, и ще се върнат в САЩ.

Мексико трябва да си върне страната от наркокартелите. Митата ще спрат наркотиците, както и незаконните мигранти, смята той. По думите му 90% от наркотиците в САЩ идват през Мексико и южната граница. Тръмп обяви, че имат 100 милиарда долара търговски дефицит с Мексико и това трябва да престане.

Тръмп удря Мексико с мита заради мигрантите

Тръмп удря Мексико с мита заради мигрантите

Нови предизвикателства пред икономиката на Америките

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отговори, че правителството му няма да бъде провокирано от действията на Вашингтон, информира Би Би Си. Той описа лозунга на САЩ "Америка преди всичко" като заблуда и поясни, че универсалната справедливост е по-важна от границите.

Тръмп обяви национално извънредно положение по границата с Мексико през февруари.