Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в "Туитър", че от 10 юни Съединените щати ще наложат 5% мито за всички стоки, които идват от Мексико. Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция не бъде отстранен.

От външното министерство на Мексико отговориха, че решението на САЩ да въведе мита ще има тежки последствия за двустранните отношения.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да наложи нови мита за вноса от Мексико, ако Мексико не намали броя на мигрантите, търсещи убежище в САЩ, съобщава в. "Вашингтон пост". Президентът трябва да направи съобщението в петък, въпреки че източниците казват, че "някои от помощниците на Белия дом се опитват да говорят с него" поради страх от последиците за икономиката и за споразумението между САЩ и Мексико-Канада (USMCA).

Мексико отговаря на митата на Тръмп: Америка на първо място е заблуда

Мексико отговаря на митата на Тръмп: Америка на първо място е заблуда

Мексико иска да избегне конфронтация със САЩ

Друг официален представител обаче заяви пред вестника, че "има широка подкрепа в администрацията, която да накара Мексико да продължи." Новината следва предишен доклад, в който се посочва, че Тръмп възнамерява да задейства процес, който му позволява да "замрази" USMCA в рамките на 30 дни. Миналата седмица САЩ вдигнаха тарифите за стомана и алуминий от Мексико и Канада като част от сделката. Междувременно, по-рано в четвъртък, Тръмп заяви пред репортери, че обявяването му в петък ще бъде неговото "най-голямо изявление досега за границата". Не е ясно как решението му ще се отрази на търговското споразумение.

Съдия блокира $1 млрд. за стената с Мексико

Съдия блокира $1 млрд. за стената с Мексико

Нови пречки пред администрацията на Тръмп