Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за връщане на производства в страната, защото там няма мита. Той уверява, че други страни вече преговарят, защото не искат същото да сполети и тях, а и трябва да са част от действията на САЩ.

"За една година митата възстановиха нашата стоманодобивна индустрия - тя процъфтява! Ние поставихме 25% мита за "дъмпингова" стомана от Китай и други страни, а сега имаме голяма и развиваща се индустрия. Трябваше да спасим стоманата за нашата отбрана и автомобилната индустрия и двете се връщат силни!", пише американският президент в Туитър.

Той допълва, че "Китай купува много по-малко от нас, отколкото купуваме от тях, с почти 500 милиарда долара, така че сме във фантастична позиция. Правете своята продукция у дома в САЩ и няма да има мита. Можете също така да закупите от необмитена страна, вместо от Китай. Много компании напускат Китай, за да бъдат по-конкурентни за купувачите в САЩ. Сега сме много по-голяма икономика от Китай и сме се увеличили значително след великите избори през 2016 година. Ние сме "прасенце касички", което всеки иска да вземе и да се възползва. Никога повече".

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Той отрича, че американски потребители ще плащат за по-високите мита спрямо Китай

"Утре можем да сключим сделка с Китай, преди техните компании да започнат да напускат, за да не загубят бизнеса си в САЩ, но последният път, когато бяхме близо, искаха да предоговорят сделката. Няма начин! Сега сме в много по-добра позиция от всяка сделка, която бихме могли да направим", продължава Тръмп.

По думите му, "ще се върнат милиарди долари и работни места обратно в САЩ, където те принадлежат. Други страни вече преговарят с нас, защото не искат същото да сполети и тях. Те трябва да са част от действията на САЩ. Това трябваше да бъде направено от нашите лидери преди много години."

"Когато настъпи моментът, ще сключим сделка с Китай. Моето уважение и приятелство с президента Си е неограничено, но, както му казах много пъти преди, това трябва да е много добра сделка за САЩ или просто няма смисъл. Трябва да ни бъде позволено да си върнем част от огромните позиции, които сме загубили от Китай в търговията, от времето на смешната едностранна форма на СТО (Световната търговска организация). Всичко ще се случи и много по-бързо, отколкото мислят хората", обяснява Тръмп.

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни
Обновена

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни

2 493 стоки ще бъдат обложени с 25-процентово мито

Той допълва, че "нашите велики фермери ще бъдат едни от най-големите ползватели на това, което се случва сега. Надяваме се, че Китай ще ни направи честта да продължи да купува нашият велик селскостопански продукт, най-добрият, ако ли не, Вашата страна ще поеме разликата, основана на много високите нива, на които Китай купува".

"Тези пари ще дойдат от огромните мита, които се плащат на САЩ, за да позволят на Китай и на други да правят бизнес с нас. Земеделските производители са "забравени" от много години. Тяхното времето е сега", коментира президентът на САЩ.

"Китай ще изпомпва пари в тяхната система и вероятно ще намали лихвените проценти, както винаги, за да компенсира загубата на бизнеса си. Ако Федералният резерв някога направи "мач", това ще е край на играта, ще спечелим! Във всеки случай Китай иска сделка", обяснява Доналд Тръмп.

Китай и САЩ имат „умението и мъдростта” да сключат сделка, вярва Пекин

Китай и САЩ имат „умението и мъдростта” да сключат сделка, вярва Пекин

Двете страни направиха малко по-оптимистични коментари