Китай и САЩ имат "умението и мъдростта" да постигнат търговско споразумение, което е добро и за двете страни, обяви топ дипломатът на китайското правителство, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че последните разговори с Пекин ще бъдат успешни, информира "Ройтерс".

Двете страни направиха малко по-оптимистични коментари след ескалирането на търговския конфликт. В понеделник Китай обяви нови мита върху американски стоки в отговор на последния ход на САЩ, който засегна китайския внос.

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай призовава САЩ да се върне към договора ИНФ и застава с Русия срещу политическите лъжи и в защита на света

От ведомството на американския търговски представител заявиха, че планират да проведат обществено изслушване през следващия месец за възможността да се наложат 25-процентови мита върху китайски стоки за 300 милиарда долара. Мобилни телефони и лаптопи ще бъдат включени в списъка, но се изключват фармацевтични продукти.

Но китайският външен министър Уан И, който в понеделник говори в Русия, коментира последното развитие с по-оптимистичен тон, като подчерта, че е постигнат важен и съществен напредък на преговорите.

Отбелязвайки, че натискът е непродуктивен и само ще доведе до ответни мерки, Уан добави, че все още има надежда да се разреши проблемът по приятелски начин.

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Търговският конфликт между САЩ и Китай разбута пазарите

Промишленият индекс Dow Jones отписа 550 пункта

"Ние вярваме, че докато тези преговори са в съответствие с общата посока на реформа и откритост на Китай, в съответствие с основната нужда на Китай от висококачествено развитие и в съответствие с общите и дългосрочните интереси на народите на Китай и САЩ, преговарящите екипи на двете държави имат умението и мъдростта да разрешат разумните искания на всяка една от страните и в края да сключат споразумение, което да бъде взаимноизгодно и печелившо за всяка страна", смята той.

По думите му разговорите не са еднопосочна улица, а трябва да се основават на равноправие.

Когато преговаряме с държава, Китай трябва да запази суверенитета на страната, да защити интересите на народа, да защити достойнството на народа, каза Уан и добави, че в миналото и сега Китай продължава да се придържа към тези принципи.

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Той отрича, че американски потребители ще плащат за по-високите мита спрямо Китай

Тръмп обяви, че ще разговаря с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на Г-20 през юни.

Китайските медии продължиха с националистическите коментари.

Топ вестникът на управляващата Китайска комунистическа партия, People"s Daily, коментира, че САЩ трябва "да си починат" с оплакванията, които няма да помогнат на страната в търговските отношения с Китай.

Посочва се, че Пекин не е виновен за огромния търговски дефицит със САЩ и че Китай е изключително доходоносен пазар за американските компании.

"Американските потребители, фермери, бизнеси и така нататък станаха жертва на търговските търкания, провокирани от САЩ. Те не са жертва на нелоялна конкуренция от страна на Китай", пише още вестникът.

Китайското външно министерство изрази надежда, че САЩ няма да подценят решимостта на Пекин да защити интересите си. Говорител на ведомството поясни, че двете страни са се съгласили да продължат разговорите за разрешаване на търговските различия.