Китайският външен министър Ван И коментира, че мирът и развитието остават лайтмотив на нашето време, а сътрудничеството и всеобщата печалба остават общ стремеж за всички страни, съобщава ТАСС.

Пекин и Москва ще поддържат многостранния формат и откритостта на глобалната икономика и ще противодействат на глобалните предизвикателства. допълва Ван И след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

"Ние ясно ще защитим многостранността и развитието на отворена световна икономика", обяснява той, добавяйки, че и двете страни възнамеряват да "се изправят срещу глобалните предизвикателства".

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни
Обновена

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни

2 493 стоки ще бъдат обложени с 25-процентово мито

"Едностранните действия, хегемонията и деспотизмът не се ползват с подкрепа и нямат перспективи. Очернянето, клеветата и санкционният натиск, въпреки че те могат да работят в някакъв момент, рано или късно ще бъдат приковани на позорния стълб", допълва китайският министър.

Той отбеляза, че Китай и Русия се отнасят отговорно към съдбата на света. "В контекста на безпрецедентните промени през вековете, ние, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и нарастващите икономики по света, признаваме отговорността си пред света", коментира той, като подчертава, че Пекин и Москва са готови "с всички членове на международната общност да подкрепят международния ред под егидата на ООН, световен ред, основан на международното право."

Според него, доказателства за укрепване на двустранните отношения са и редица съвместни проекти, както и фактът, че стокообменът е над 100 милиарда щатски долара.

"Има бум в хуманитарните контакти, създава се контур на задълбочено, многостранно и взаимноизгодно сътрудничество между двете страни, което постоянно носи нови ползи за нашите народи и народите на всички страни по света", обяснява китайският външен министър.

Китай отказва да играе на "сблъсък на цивилизациите"

Китай отказва да играе на "сблъсък на цивилизациите"

Глобал Тйамс: С изключение на някои фанатични политически елити във Вашингтон, малко хора по света биха приветствали битки между цивилизации

Китайските власти се надяват, че Белият дом ще има достатъчно мъдрост да изработи взаимноизгодно търговско споразумение.

Според китайския външен министър търговските преговори между Китай и САЩ "са постигнали значителен напредък". "Междувременно има трудни въпроси, които изискват сериозно проучване и решение", отбелязва той.

"Безсмислено е да се обвинява едностранно и да се прехвърля отговорност на други лица при такива обстоятелства."

"Надявам се, че двете страни ще имат достатъчно мъдрост в решаването на проблемите, за да сключат взаимноизгодно споразумение", обяснява Ван И, подчертавайки, че Пекин, в преговори с която и да е държава, ще "защитава твърдо своя суверенитет".

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Ще се подкрепят и допринасят за съществуващите правила и разпоредби в света

Политическото решение на ситуацията на Корейския полуостров изисква разработването на конкретни стъпки, допълва ръководителят на китайската дипломация.

"Трябва да се има предвид, че след срещата на върха, САЩ-КНДР в Ханой регулацията на Корейския полуостров буксува, а факторите на непредсказуемоат нарастват. Севернокорейската страна все още се придържа към основните задачи за ядрено разоръжаване на полуострова".

Ван И счита, че основният проблем е липсата на общ подход, който все още не е разработен, към което се стремят както Пхенян, така и Вашингтон. "Това, разбира се, е правилният курс, който се подкрепя и от Китай, и от Русия, и от цялата световна общност".

Според него, в момента, единственият реален изход от ситуацията е в определянето на сложните поетапни задачи и тяхното синхронно прилагане, което се предлага по-специално от съвместната китайско-руска пътна карта.

Тази инициатива предвижда спиране на ядрените ракетни дейности на КНДР в замяна на намаляване на мащаба на военните учения на Южна Корея и САЩ, както и двустранен диалог между Пхенян и Вашингтон, а след това и пълен диалог с участието на всички заинтересовани страни.

Китай обвинява САЩ в клевети и лъжи за Латинска Америка

Китай обвинява САЩ в клевети и лъжи за Латинска Америка

А САЩ оказват натиск върху страните, заплашват ги и дори свалят правителства

Китайският външен министър призовава и за борба с клевета като метод в световната политика. Според Ван И, колкото по-голяма е една държавата, толкова по-волево се държи.

Той призовава Москва, заедно с Пекин, да устоят на начина, по който някои страни използват клевети и лъжи за постигане на политическите си цели.

"Днес клеветата и очернянето са един от методите на провокация. Може да се окаже, че след стократно повтаряне, такива клевети и лъжи могат да бъдат възприети като факт. Това е неприемливо. Колкото по-голяма е държавата, толкова по-голяма е отговорността, но за съжаление сега колкото по-голяма е държавата, толкова по-арогантно се държи", обяснява той.

Ван И коментира, че Китай и Русия, като отговорни държави, в условията на турбуленция и нестабилност в международната политика, трябва да засилят сътрудничеството си в защита на общите национални интереси, както и на интересите на цялата световна общност.

"Настоящите преговори ще дадат по-нататъшен положителен тласък на китайско-руските отношения и ще засилят нашето стратегическо сътрудничество в търсенето на отговори на различни глобални предизвикателства", допълва китайският външен министър.

Китай няма да участва в тристранни ядрени преговори с Русия и САЩ

Китай няма да участва в тристранни ядрени преговори с Русия и САЩ

Китай няма да участва в преговори за тристранно споразумение

Пекин не се интересува от участие в преговорите на Москва и Вашингтон за ядрено разоръжаване, обяснява още Ван И.

"Китай не се интересува и не вижда необходимостта да се присъедини към преговорите между Русия и САЩ за ядрено разоръжаване, тъй като ядреният арсенал на Китай постоянно се поддържа на минимално ниво, което отговаря на интересите на отбранителната политика".

В същото време той добавя, че преговорите между Москва и Вашингтон по тази тема са от голямо значение за поддържането на глобалната стабилност.

"Очакваме американската страна да отговори на интереса на Русия в близко бъдеще да се върне към рамката на Договора за премахване на ракети със среден обсег и да разшири договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия. Тази позиция е от общ интерес за световната общност", допълва Ван И.

Гуайдо официално поиска военна подкрепа от САЩ

Гуайдо официално поиска военна подкрепа от САЩ

"Благодарим на САЩ за тяхното приятелство, решителност и готовност да подкрепят нашите непрекъснати усилия"

Русия и Китай споделят позицията си относно недопустимостта за намесата в делата на Венецуела, коментира Сергей Лавров.

Руският външен министър отбелязва, че венецуелски народ трябва да реши съдбата на страната чрез мирен диалог.

Москва и Пекин вярват, че намесата във вътрешните работи на Венецуела ще доведе до ескалация на кризата, допълва Лавров.

"Обсъдихме какво се случва във Венецуела. Ние се съгласихме, че съдбата на тази страна трябва да бъде решена от самия венецуелски народ чрез мирен цялостен диалог в рамките на националната конституция. Акцентираме, че всяка външна намеса, особено въоръжена, за която сега говорят горещи глави, това само ще усложни перспективата за политическо уреждане на кризата и ще създаде нова конфликтна ситуация", подчертава Лавров.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия