Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо официално е поискал подкрепата на американските военни в продължаващата политическа и хуманитарна криза в южноамериканската страна. Това става ясно от писмо, публикувано от неговия пратеник в САЩ Карлос Векио, съобщават световните осведомителни агенции.

"Приветстваме стратегическото и оперативното планиране, така че да изпълним нашето конституционно задължение към венецуелския народ, за да облекчим страданията му и да възстановим нашата демокрация", пише Векио в писмото до командира на южното командване на САЩ (SOUTHCOM) адмирал Крейг Фолър.

В писмото, което е с дата 11 май и беше публикувано от Векио в "Туитър", той иска среща между SOUTHCOM и "подходящите членове" на приближения кръг на Гуайдо.

"Благодарим на САЩ за тяхното приятелство, решителност и готовност да подкрепят нашите непрекъснати усилия да поставим гражданите на Венецуела на първо място и очакваме с нетърпение плодотворно планиране и координация", пише Векио.

Информацията идва скоро след като самопровъзгласилият се за временен президент Хуан Гуайдо заяви, че е помолил Векио да се срещне с представители на Пентагона, за да "сътрудничи" за разрешаване на политическата криза във Венецуела.

Гуайдо търси връзки с армията на САЩ в опит да вземе властта във Венецуела

Гуайдо търси връзки с армията на САЩ в опит да вземе властта във Венецуела

Дрънкането на оръжия по оста САЩ-Венецуела става все по-шумно

През миналата седмица Гуайдо заяви, че все още обмисля евентуална намеса на САЩ като "вариант", твърдейки, че се опитва да намери "най-добрия изход от конфликта".

Венецуела преживява влошаваща се политическа криза от януари насам, след като Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Гуайдо обяви Векио за свой посланик в САЩ, като Вашингтон го призна за такъв.

САЩ и още 54 страни признаха Гуайдо за президент на Венецуела, докато Русия, Китай, Турция и няколко други страни заявиха, че признават действащия държавен глава Николас Мадуро за единствен легитимен президент на Венецуела.

Мадуро нарече Гуайдо американска марионетка и обвини САЩ в организирането на преврат във Венецуела, за да извърши принудителна промяна на правителството и да сложи ръка върху ресурсите на страната.

Гуайдо е готов и чака предложение за военна намеса на САЩ

Гуайдо е готов и чака предложение за военна намеса на САЩ

Помпео настоява незабавно да се освободи зам.-председателят на парламента