Държавният секретар Антъни Блинкън отива в сряда в Мексико, за да обсъди справянето с нарастващата миграция, основен проблем за президента Джо Байдън, съобщава АФП. Той е придружаван от министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и служителя на Белия дом по въпросите на миграцията Лиз Шерууд.

Необичайното коледно седмично пътуване на висшия дипломат на САЩ беше внезапно насрочено, тъй като съперничещата Републиканска партия притиска Байдън за потискане на миграцията в замяна на съгласие в Конгреса с един от ключовите му приоритети - подкрепата за Украйна.

Около 10 000 нелегални мигранти се опитват да влязат всеки ден на южната граница на САЩ. Това е почти двойно повече от броя преди пандемията.

Мексиканският президент Андрес Обрадор обсъди проблема в телефонен разговор в четвъртък с Байдън. 

САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико

САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико

Затварянето предизвика тревога за икономическото въздействие

Мексико ще засили контрола относно мигрантите, пътуващи към САЩ.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че американската делегация ще разговаря с Лопес Обрадор относно "спешната необходимост от законни пътища и допълнителни принудителни действия" по отношение на миграцията.

Мексико, съгласно споразумения както с Байдън, така и с неговия предшественик Доналд Тръмп, се съгласи поне временно да приема мигранти, които искат да преминат в Съединените щати.

Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците срещу Байдън, отново проведе и антиимигрантска кампания. Той обвини чужденците, че "тровят кръвта на страната ни" - език, който критиците посочиха, че е подобен на този на Хитлер. Тръмп отхвърли обвиненията, като настоя, че дори не познава съчиненията му. 

Пакетът, предложен от Байдън на Конгреса, също ще финансира 1300 допълнителни агенти на граничния патрул, които да помогнат за справяне с миграцията.

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Нови нападки от бившия президент срещу Байдън