САЩ наложиха забрана за внос на алуминий, мед и никел с руски произход, става ясно от изявление на Министерството на финансите на САЩ.

"В резултат на това вносът и влизането в Съединените щати, включително вносът за допускане в зона за външна търговия, разположена в Съединените щати, на алуминий, мед и никел с произход от Руската федерация е забранен, освен в степента, предвидена от закона, или ако не е лицензиран или разрешен по друг начин от Службата за контрол на чуждестранните активи", се казва в изявлението.

Уточнява се, че забраната изключва алуминий, мед и никел с произход от Руската федерация, които са произведени преди 13 април 2024 г.

Министерството на финансите на САЩ уточнява, че новите санкционни мерки са предприети в координация с Обединеното кралство.

Ограниченията също така ограничават използването на алуминий, мед и никел с руски произход на световните метални борси и извънборсовите сделки с деривати.

Както заяви министърът на финансите Джереми Хънт, "решителните действия на Обединеното кралство и САЩ за съвместна забрана на руските метали на двете най-големи борси" ще попречат на Москва да "вкарва повече пари" в руската отбранителна промишленост.

Наложените ограничения не се отнасят за съществуващите резерви от руски метали в складовете на двете борси, с които все още ще може да се извършват търговски операции. Въпреки това Лондонската метална борса и Чикагската стокова борса вече няма да търгуват с нови алуминий, мед и никел, произведени от Русия.

Новите ограничения не се отнасят за титана и металите от платинената група.

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Важни решения за форума на Г7

В документа се подчертава, че той предполага "технически сложна мярка, която изисква време за разработване на детайлите, за да се гарантира нейната ефективност и да се сведе до минимум рискът от смущения на пазара".

През декември миналата година Обединеното кралство напълно забрани вноса на мед, алуминий и никел с руски произход. В Съединените щати подобна забрана започва да влиза в сила сега, но не се отнася за метали, произведени преди 13 април 2024 г.

Джо Байдън наложи мито от 200% за руския алуминий

Джо Байдън наложи мито от 200% за руския алуминий

Нови санкции от Белия дом за Кремъл

В резултат на това на Лондонската метална борса (LME) и Чикагската стокова борса (CME) ще бъде забранено да приемат руски метали след изчерпването на количествата.