Сделката за предоставяне на ядрени подводници на Австралия ще бъде най-големият скок в отбранителната способност на нацията. Това заяви премиерът Антъни Албанезе, цитиран от Асошиейтед прес. Той добави че САЩ и Великобритания също планират да се възползват от партньорството.

През март ще бъде обявено решение за това как флота от австралийски подводници, задвижвани с ядрена технология на САЩ, ще бъде доставена съгласно тристранния пакт AUKUS. Опциите включват следващо поколение американска подводница от клас Вирджиния, британска подводница от клас Astute или нов хибриден дизайн.

Критиците твърдят, че нито САЩ, нито Великобритания имат капацитета да започнат да доставят подводниците до 2040 г., докато Австралия няма корабостроителни способности, за да поеме водеща роля.

Според Албанезе споделянето на технологии между партньорите на AUKUS ще донесе ползи извън подводниците. Това ще бъде най-големият скок в нашата отбранителна способност в нашата история. AUKUS е много повече от ядрени подводници или дори технологична оперативна съвместимост. AUKUS е за бъдещето. Той допълнително формализира общите ценности и споделените интереси, които нашите три нации имат, допълни премиерът.

Австралия и Франция правят опит да спасят сделката за подводниците

Австралия и Франция правят опит да спасят сделката за подводниците

16 месеца, след като AUKUS развали сделката

По думите му трите правителства са съсредоточени върху това как техните страни ще се възползват от допълнителните резултати от сътрудничеството за изграждане на подводници. Това е един от онези моменти, когато едно плюс едно плюс едно е равно на повече от три, защото има мултиплициращ ефект и полза от споделянето на част от науката и иновациите, каза още Албанезе.

Според критиците липсата на ядрен опит в Австралия ще я остави силно зависима от нейните партньори с ядрено оръжие. Единственият атомен реактор в Австралия е в предградието на Сидни Лукас Хайтс, където произвежда ядрени изотопи за медицински цели.

Антъни Албанезе подчерта, че Австралия ще запази властта или суверенитета, за да реши как да бъдат разположени подводниците.

Австралия увери регионалните съседи, които се страхуват от надпревара във въоръжаването, че въпреки че австралийските подводници ще бъдат с ядрено задвижване, те никога няма да бъдат с ядрено въоръжение.