САЩ и Обединеното кралство са извършили четири въздушни удара срещу международното летище Ал Худейда в западен Йемен. Това съобщава Анадолската агенция, като цитира изявление на йеменските бунтовници хуси от сряда.

"Агресията между САЩ и Обединеното кралство се възобновява срещу международното летище Ал Худейда с четвърти въздушен удар", каза каналът Ал-Масира, свързан с хусите, в Telegram.

Не се предоставят подробности за резултатите от ударите и няма изявление от американска или британска страна.

По-рано в сряда каналът отбеляза, че "агресията между САЩ и Обединеното кралство е била насочена към международното летище Ал Худейда с три въздушни удара", без да предоставя подробности.

Летището е на юг на западния бряг на Йемен и разполага с 3-километрова писта.

Преди войната между правителството и хусите преди девет години летището осигуряваше вътрешни и международни полети, но в момента не функционира поради последиците от конфликта.

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Вече ще се изисква разрешение, според йеменските бунтовници, с цел безопасност

Хусите заявиха в понеделник, че САЩ и Обединеното кралство са нанесли 13 въздушни удара срещу провинция Ал Худейда.

Ал Худейда е една от най-важните йеменски провинции с международно летище и три жизненоважни пристанища, в допълнение към притежаването на дълга крайбрежна ивица.

Йеменските хуси се насочват към товарни кораби в Червено море, притежавани или управлявани от израелски компании или транспортиращи стоки до и от Израел в знак на солидарност с Ивицата Газа, която е подложена на израелска атака от 7 октомври.

Хусите твърдят, че техните атаки имат за цел да окажат натиск върху Израел да спре смъртоносните си атаки срещу Ивицата Газа, които убиха около 31 300 палестинци и раниха над 73 000 други след трансграничната офанзива на 7 октомври 2023 г. на палестинската групировка "Хамас", която уби около 1200 хората.

САЩ и Обединеното кралство започнаха въздушни удари от 12 януари срещу цели на хусите в Йемен като отмъщение за атаките на групировката, като хусите обявиха, че смятат всички американски и британски кораби за военни цели.​​​​​​

САЩ осуетиха атака на хусите в Червено море

САЩ осуетиха атака на хусите в Червено море

Свалени са балистична ракета и два дрона

Червено море е един от най-често използваните морски пътища в света за доставки на петрол и горива, а атаките срещу корабоплаването прекъснаха търговията, пораждайки страхове от нов пристъп на инфлация и прекъсване на веригата за доставки.