Съединените щати и Южна Корея организираха учения за втори път за седмица в петък с някои от най-новите си бойни самолети, въпреки оплакванията на Северна Корея, че ученията увеличават напрежението на полуострова, предава Ройтерс.

Двете страни проведоха съвместно въздушно учение над морето на запад от Корейския полуостров в петък, с участието на военни самолети като F-35A на Южна Корея и F-22 и F-35B на САЩ, се казва в изявление на южнокорейската армия .

Военновъздушните сили на двете страни "ще продължат да укрепват съвместните учения, за да имат силни способности за реагиране и готовност срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея", се казва в изявление.

Миналата година Северна Корея проведе рекорден брой изпитания на балистични ракети, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Освен това беше наблюдавано повторно отваряне на затворения полигон за тестване на ядрени оръжия, което повиши очакванията за ядрен тест за първи път от 2017 г.

В четвъртък министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че ученията на Съединените щати и техните съюзници са достигнали "изключително червена линия" и заплашват да превърнат полуострова в "огромен военен арсенал и по-критична военна зона".

"Пхенян не се интересува от диалог, докато Вашингтон следва враждебна политика", се казва в изявлението, предадено от държавната информационна агенция на Северна Корея.

САЩ нямат враждебни намерения към Северна Корея

САЩ нямат враждебни намерения към Северна Корея

След обвиненията на Пхенян