Американските разузнавателни служби били получили окончателни доказателства след президентските избори в САЩ, че Русия е предоставила хакнатите данни от Демократическата партия на "Уикилийкс" чрез трета страна. Това са заявили трима американски държавни служители, цитирани от "Ройтерс".

Американските власти заключиха месеци по-рано, че руските спецслужби са дирижирали хакерските атаки, но не бяха толкова сигурни, че могат да докажат, че Русия също така е контролирала разпространяването на придобитата информация, която беше в ущърб на кандидата на демократите за президент Хилари Клинтън.

Моментът на получаването на новата разузнавателна информация е важен, защото американският президент Барак Обама беше разкритикуван от собствената си партия (именно демократическата) за това, защо е отнело на администрацията му месеци да отговори на хакерската атака. Водещи фигури в Конгреса и Сената на САЩ, включително видни републиканци, също призоваха за разследване.

В същото време новоизбраният президент Доналд Тръмп постави под въпрос заключението на американско разузнаване, че Русия се е опитала да му помогне и да навреди на Клинтън. Русия отхвърли твърденията, че стои зад хакерските атаки.

Тръмп пак нападна US разузнаването заради руските хакерски атаки

Тръмп пак нападна US разузнаването заради руските хакерски атаки

Разузнаването се бавело с доклада по темата

Допълнителната разузнавателна информация е дала на администрацията на Обама по-голяма сигурност относно пълната роля на руското правителство в хакерските атаки и изтичането на документи, отколкото е имала на 7 октомври, когато американските разузнавателни служби обявиха, че били "уверени", че Русия е "мозък" на кибератаките.

Новата разузнавателна информация също така допринесла за решението на Барак Обама да предприеме контрамерки и да изгони на 29 декември 35 заподозрени руски шпиони и да санкционира две руски спецслужби, четирима руски офицери от разузнаването и три руски компании, решение, което сложи край на четиримесечните дебати в Белия дом за това как да бъде реагирано.

Американските държавни служители са отказали да разкрият подробности за разузнавателната информация, получена за участието на трета страна в предаването на изтеклия материал на "Уикилийкс", посочвайки, че не искат да разкриват как американското правителство е получило информацията.