Съединените щати заявиха във вторник, че ще предложат допълнителни цели в Хаити за санкции на ООН, съобщи "Ройтерс".

Това се случва, докато карибската страна се бори с холерата и сериозния недостиг на храна, усложнени от широко разпространеното насилие от престъпни групировки.

Припомняме, че 15-членният Съвет за сигурност на ООН се съгласи през октомври да наложи замразяване на активи, забрана за пътуване и оръжейно ембарго на всеки, който застрашава мира или стабилността на Хаити, като посочи най-могъщия гангстер в страната като своя първа мишена.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също предложи в Хаити да бъдат изпратени сили за бързо действие, които да помогнат на полицията в борбата с бандите - ход, поискан и от правителството на Хаити.

Санкциите в Хаити влизат в сила до януари 2023 г.

Санкциите в Хаити влизат в сила до януари 2023 г.

В отговор на груповото насилие и хуманитарната криза

"Това все още не се е осъществило, каза специалният пратеник на ООН за Хаити Хелън Ла Лайм пред Съвета за сигурност. Хаитяните в огромното мнозинство искат тази помощ, за да могат да вършат ежедневието си спокойно, каза тя. Насилието, свързано с банди, достигна нива, невиждани от десетилетия. Убийствата и отвличанията се увеличават за четвърта поредна година."

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че Вашингтон е насърчен, че санкциите на ООН са "възпрели онези, които биха извършили и финансирали насилието, причиняващо нестабилността на Хаити".

"Съединените щати идентифицират допълнителни цели, участващи в безредиците в Хаити, които да номинират в ООН", каза той. Такива предложения се правят на Комитета по санкциите срещу Хаити към Съвета, който взема решения с консенсус.

Посланикът на Китай в ООН Джан Джун призова санкциите на ООН за Хаити да бъдат спешно актуализирани, както и за пълното прилагане на мерките, "за да се създаде необходимото възпиращо средство за насилието на банди".

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски каза, че комисията по санкциите към Хаити към Съвета трябва да засили работата си, за да намери "истинските източници на финансиране на бандите в Хаити и маршрутите за незаконни доставки на оръжия за острова".

Епидемия от холера в Хаити

Епидемия от холера в Хаити

Много хора не успяват да стигнат до болници

Повечето страни остават скептични към военната намеса в Хаити, като отбелязват неуспехите на предишни мироопазващи мисии. Някои видни личности от Хаити вече са били санкционирани от отделни държави.

Хаитянските банди разшириха територията си след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. Произтичащото насилие остави голяма част от страната забранена за правителството и доведе до рутинни престрелки с полицията.