Една от най-бедните страни в света - Хаити е обхваната от епидемия от холера. Много пациенти умират, защото не могат да стигнат до болница навреме, казват здравните служители. Ръстът на насилието, упражнявано от въоръжени банди направи небезопасно хората да напускат своите общности, а липсата на гориво блокира обществения транспорт, бензиностанциите и други ключови предприятия, включително водоснабдителните компании, предава Associated Press.

Холерата е бактериална инфекция, която разболява хора, като поглъщат замърсена храна или вода, и може да причини тежко повръщане и много силна диария, нерядко водещи до смърт.

Първата голяма епидемия от холера в Хаити избухна преди повече от десетилетие, когато мироопазващите сили на ООН изпуснаха бактериите в най-голямата река в страната чрез отпадъчни води в тяхната база. Тогава от болестта починаха близо 10 000 души, а хиляди други се разболяха.

Случаите в крайна сметка намаляха до степен, при която се очакваше Световната здравна организация да обяви Хаити за свободна от холера тази година. Но на 2 октомври властите в Хаити обявиха, че холерата се е завърнала.

Съобщава се за най-малко 40 смъртни случая и 1700 предполагаеми случая, но официални лица смятат, че броят им е много по-висок, особено в пренаселените и нехигиенични бедни квартали и правителствени приюти, където живеят хиляди хаитяни.

Ситуацията се влошава от липсата на гориво и вода, която започна да намалява миналия месец, когато една от най-мощните банди в Хаити превзе ключов терминал за гориво и поиска оставката на министър-председателя Ариел Анри. Бензиностанциите и предприятията, включително водните дружества, са затворени, което принуждава все повече хора да разчитат на непречистена вода.

Съветът за сигурност на ООН обмисля санкции за бандите в Хаити

Съветът за сигурност на ООН обмисля санкции за бандите в Хаити

Първият, който ще бъде санкциониран, е Джими Шеризие