Съветът за сигурност на ООН обмисля налагането на санкции на всеки, който застрашава мира, сигурността или стабилността на Хаити. Включват се замразяване на активи, забрана за пътуване и оръжейно ембарго. Това гласи тркстът на проекторезолюция, видяна от "Ройтерс" в четвъртък.

Първият, който ще бъде санкциониран, е Джими Шеризие, който носи прякора "Барбекю" и е описан в изготвената от САЩ и Мексико резолюция като един от най-влиятелните лидери на банди в Хаити.

"Шеризие и неговата конфедерация на банди G9 активно блокират свободното движение на гориво от терминала за гориво във Варьо, се казва в текста. Действията му пряко допринесоха за икономическата парализа и хуманитарната криза в Хаити.

Миналия месец банди блокираха входа на Варьо в знак на протест срещу обявяването на правителството за намаляване на субсидиите за гориво. Запасите от гориво пресъхнаха и хаитяните също са изправени пред недостиг на питейна вода на фона на смъртоносна епидемия от холера.

"Едно от предизвикателствата при ефективното справяне с несигурността е връзката между бандите и някои от елитите в Хаити и извън Хаити, които ги подкрепят и ги ръководят за техните собствени цели", заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън във Вашингтон.

ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

В страната обаче се чуват гласове против

"Така че ние работим заедно в ООН за налагане на санкции на онези, които действително предприемат действия, които подкрепят насилието и подкрепят банди", каза той на съвместна пресконференция с гостуващи мексикански служители.

Припомняме, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по-рано предложи една или няколко държави да изпратят "сила за бързо действие", за да помогнат на полицията в Хаити да премахне заплаха, представлявана от въоръжени банди, според писмо до Съвета за сигурност, видяно от Ройтерс в неделя.

През юли Съветът заплаши с целенасочени санкции срещу престъпни групировки и нарушители на човешките права в Хаити и призова страните да спрат потока на оръжие към карибската страна.

Тази седмица Държавният департамент на САЩ обяви визови санкции срещу онези, които подкрепят хаитянските банди, в отговор на хуманитарната криза, създадена от блокадата на бандите.

ООН призова света да помогне на Хаити

ООН призова света да помогне на Хаити

От септември насам бандити блокират главния терминал за гориво

Помощник-държавният секретар на САЩ Брайън Никълс, който ръководи делегация от служители в карибските нации, каза в интервю за местна телевизионна станция, че Барбекю и бандите на Г-9 пряко допринасят за смъртта на хаитяни.

"Вчера Съединените щати посочиха 11 лица за визови санкции", каза Никълс, добавяйки, че не може да назове лицата според политиката на САЩ.

Той каза, че 1,2 милиона души в Хаити са изложени на риск от холера. Здравни експерти казват, че блокадата на бандата затруднява контролирането на епидемията, която беше обявена този месец.

15-членният Съвет за сигурност може да гласува още в понеделник проекторезолюцията за санкциите, казаха дипломати. За да бъде приета, резолюцията се нуждае от девет гласа "за" и без вето от Русия, Китай, САЩ, Франция или Великобритания.

Китай настоява Съветът за сигурност да наложи оръжейно ембарго на престъпни групировки в Хаити.

Мисия на ООН в Хаити работи с правителството за укрепване на политическата стабилност и добро управление, защита на правата и съдебна реформа и за подпомагане на организирането на свободни и честни избори.

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

Срещу хаитянските банди, които създадоха хуманитарна криза, като блокираха достъпа до ключов терминал за гориво

Миротворците на ООН бяха изпратени в Хаити през 2004 г., след като бунт доведе до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите войски напуснаха през 2017 г. и бяха заменени от полицията на ООН, която напусна през 2019 г.