Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу хаитянските банди, които създадоха хуманитарна криза, като блокираха достъпа до ключов терминал за гориво. Това заяви в понеделник посланикът на Хаити в Съединените щати, цитиран от "Ройтерс".

"Искаме да видим нашите съседи като Съединените щати, като Канада, да поемат инициативата и да действат бързо, каза Бокчит Едмънд в интервю във връзка с предоставянето на помощ за сигурност. Съществува наистина голяма заплаха над главата на премиера. Ако нищо не се направи бързо, съществува риск друг държавен глава да бъде убит в Хаити", каза той, имайки предвид убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 г.

ООН призова света да помогне на Хаити

ООН призова света да помогне на Хаити

От септември насам бандити блокират главния терминал за гориво

Миналата седмица министър-председателят Ариел Анри поиска от международната общност да предостави "специализирани въоръжени сили" за контрол на банди, които блокират горивния терминал във Варьо от миналия месец.

Спорадичните грабежи и престрелките между банди и полицията стават все по-чести в Хаити през последните седмици, тъй като недостигът доведе до нарастващо безсилие и отчаяние.

Чести протести също бяха организирани в различни части на Хаити с искане за оставката на Хенри, а група активисти в неделя се събраха пред Белия дом, за да призоват администрацията на Байдън да спре подкрепата за Хенри.

Припомняме, че ден по-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи една или няколко държави да изпратят сили за бързо реагиране, за да помогнат на полицията в Хаити да премахне заплахата от въоръжени банди.  Гутериш не предлага силите да бъдат разположени от ООН. Той каза, че 15-членният Съвет за сигурност трябва просто да приветства такава сила и отбелязва, че той може да повиши капацитета на ООН за подкрепа на прекратяване на огъня или хуманитарни споразумения и да осигури координация на усилията с международни сили.

В събота Съединените щати заявиха, че разглеждат искането на Хаити за подкрепа.

Министерството на външните работи на Канада в петък заяви, че 19 страни-членки на Организацията на американските държави са се ангажирали да помогнат на хаитяните "да преодолеят сложните предизвикателства пред сигурността, пред които е изправена страната".

Острият недостиг на бензин и дизел парализира транспорта и принуди предприятията и болниците да спрат дейността си, точно когато страната е изправена пред ново огнище на холера.

САЩ обмислят хуманитарна помощ за Хаити

САЩ обмислят хуманитарна помощ за Хаити

Бандити на острова се възползват от ситуацията