Съединените щати призовават Унгария да поправи отношенията със съседна Украйна и да не се опитва да блокира сътрудничеството на Киев с НАТО, заявявайки, че "ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на първа линия на руската агресия", съобщава "Ройтерс".

Унгария обвинява Украйна, че потъпква образователните права на етническото унгарско малцинство. Будапеща заплаши, че ще отмъсти, като блокира усилията на Киев да се приближи към НАТО и Европейския съюз.

Посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Корнщайн заяви пред парламентарна комисия, че Унгария може да направи повече, за да "даде приоритет на съюзите" в момент, когато Русия представлява нова заплаха за Украйна и Европа.

"Сега, повече от всякога, Русия тества Запада. Ние чувстваме силно ... че като съюзници на НАТО най-добрият начин за насърчаване на реформите в Украйна е чрез разговори с Украйна, а не чрез блокиране на украинския ангажимент с НАТО", коментира Корнщайн.

 

Столтенберг хвали Порошенко за ангажиментите му към демокрацията

Столтенберг хвали Порошенко за ангажиментите му към демокрацията

НАТО ще продължи да предоставя на Украйна силна политическа и практическа подкрепа

Корнщайн обясни, че Унгария, която е силно зависима от руския петрол, газа и ядрена енергетика си играе с огъня, с президента Владимир Путин. "Трябва да имаме предвид голямата картина. Путин не се интересува от националния суверенитет. Вижданията му са неоимпериалистки. Ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на първа линия на руската агресия", допълва той.

Държавният секретар на външното министерство Левенте Мадяр заяви пред парламентарната комисия, че различията между САЩ и Унгария не са стратегически и заяви, че се надява, че диалогът ще им помогне да ги коригират.

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи западните санкции срещу Русия за анексирането на Кримския полуостров и подкрепата за сепаратистите в източната част на Украйна, но също така и критикува мерките.