Съединените щати предложиха награда от 10 милиона долара за информация за колумбийския бизнесмен Алваро Пулидо, сътрудник на президента на Венецуела Николас Мадуро, която ще помогне за ареста му по обвинения в пране на пари. Съответното изявление е публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

"Предполага се, че Пулидо и неговите съучастници са надули цената на храната като част от държавната програма за субсидиране на храните на Венецуела, за да получат лична печалба от производството", каза Държавният департамент.

Министерството на правосъдието на САЩ от своя страна заяви, че по обвинения в пране на пари Пулидо и неговите съучастници могат да получат до 100 години затвор.

По-рано през октомври Кабо Верде екстрадира в САЩ един от сътрудниците на президента Мадуро, друг колумбийски бизнесмен, Алекс Сааб. Според разследването той не само е използвал сметки в американски банки за незаконни дейности, но също така е помагал на Мадуро да извършва корупционни дейности като част от държавната програма за предоставяне на хранителни субсидии.