Американски стратегически бомбардировачи B-1 са пристигнали в Норвегия, за да провеждат тренировъчни задачи, като това бележи първия път, в който американски самолети действат в скандинавската страна. Това съобщиха от военновъздушните сили на САЩ, цитирани от "Спутник".

"Бомбардировачите B-1B Lancer на американските военновъздушни сили от 7-мо бомбено крило във военновъздушната база "Дайс", щата Тексас, пристигнаха днес на въздушната гара Орланд, Норвегия, за дълго планирана тренировъчна мисия, в която самолетите ще провеждат летателно обучение в цяла Европа. Това е за първи път, в който американски бомбардировачи оперират в Норвегия", се казва в прессъобщение на ВВС на САЩ.

Норвегия разглежда спецслужбите на Русия и Китай за най-голямата заплаха

Норвегия разглежда спецслужбите на Русия и Китай за най-голямата заплаха

Последните години се е разширил обхватът на тяхната дейност

По-рано този месец говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Москва разглежда намерението на Осло да разположи американски стратегически бомбардировачи в своята авиобаза край Трондхайм като поредната стъпка към увеличаване на военната активност в региона.

Ген. Джеф Хариджан, който е командир на американските военновъздушни сили в Европа и Африка, подчерта, че очаква с нетърпение да покаже способността на САЩ да действат в тази нова локация, като добави, че учебно-тренировъчните мисии спомагат за повишаване на възпиращите и отбранителни способности.

През януари американското стратегическо командване уточни, че тренировъчните мисии ще варират от операции в далечния север до подобряване на оперативната съвместимост със съюзници и партньори в европейския театър.

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

Геостратегическият регион играе "критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ"