Въпреки заканата на Израел да унищожи бойните способности на "Хамас", силите за сигурност са убили едва 20-30% от терористите на групировката в ивицата Газа. Това изчисляват американските разузнавателни служби, цитирани от "Таймс ъф Израел".

Позовавайки се на секретен доклад, "Уол стрийт джърнъл" съобщи, че според САЩ терористичната групировка все още разполага с достатъчно боеприпаси, за да продължи да се бие с израелските сили в продължение на няколко месеца.

В доклада се посочва, че бойците на "Хамас" са адаптирали тактиката си, като извършват засади на израелските отбранителни сили, след което се укриват.

Освен това "Хамас" се опитва да възстанови полицейските си сили в части от град Газа.

През 2021 г. старши командир на израелските отбранителни сили изрази предположение, че "Хамас" разполага с около 30 000 бойци. Тази цифра съвпада с последните оценки на САЩ за броя на бойците, които групировката има преди началото на конфликта.

Израел се подготвя за дълга война с "Хамас"

Израел се подготвя за дълга война с "Хамас"

Може да продължи месеци или дори години

Миналата седмица израелските отбранителни сили съобщиха, че над 9000 оперативни служители на "Хамас" и членове на други терористични групировки са били убити в ивицата Газа от началото на войната, в допълнение към около 1000 терористи в Израел на 7 октомври, когато въоръжени мъже нападнаха страната, избиха около 1200 души - предимно цивилни, и взеха за заложници над 240 души.

Същеверменно Израел дава много по-висока оценка за броя на бойците на "Хамас", които вече не могат да вземат оръжие. Според оценките 16 000 са ранени, като половината от тях не могат да продължат да се бият.

Според САЩ пък броят на ранените бойци от "Хамас" варира между 10 500 и 11 700, много от които могат да продължат да се бият.

През декември Израел е убил 2 000 бойци на Хамас

През декември Израел е убил 2 000 бойци на Хамас

Продължава конфликтът

В доклада се отбелязва, че във военната доктрина на САЩ конвенционалните сили, които претърпят 25%-30% загуба на своите бойци, се считат за неефективни в битка. "Хамас" обаче е нередовна сила, която се бие в отбранителна позиция в гъсто населена градска среда с достъп до стотици мили тунели, които могат да се използват за придвижване на сили и извършване на атаки.

Въпреки че понесените загуби оказват натиск върху "Хамас", всеки от неговите бойци вероятно поема допълнителни роли, отбеляза пенсионираният армейски генерал Джоузеф Вотел, бивш командир на американските военни операции в Близкия изток.

Израел се опитва да лиши "Хамас" от военните и управленските ѝ способности. Освен това се зарече да продължи да се бие, докато всички останали заложници не бъдат освободени.

"Хамас", от своя страна, има за цел просто да оцелее във войната, според настоящи и бивши израелски военни служители, като един от тях отбелязва: "Не е нужно да печелиш, просто трябва да не губиш".

Израелската армия разкри подземен тунел, в който Хамас е държал заложници

Израелската армия разкри подземен тунел, в който Хамас е държал заложници

Около 20 заложници са били държани там по различно