Анализ на материали, публикуван от кюрдските сили пешмерга (въоръжените сили на Иракски Кюрдистан), позволява да се допусне, че американски танк M1A1 Abrams е бил унищожен от китайски ракетен комплекс HJ-8, съобщава изданието "War Is Boring".

В публикацията се говори за събития, разиграли се на 20 октомври в иракската провинция Киркук, когато танк M1A1 Abrams на иракската армия е бил ударен от кюрдските сили.

Първоначално се е предполагало, че унищожаването на бойната машина е станало с помощта на френско-германския преносим противотанков ракетен комплекс MILAN, с който пешмерга разполагат, но последващ анализ показал нещо различно.

Най-вероятно американският танк е бил ударен от китайски противотанков комплекс. Китай официално не е доставял HJ-8 на Иракски Кюрдистан, като изданието предполага, че кюрдите са се сдобили с него през 2014 г. като трофей от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

От своя страна ДАЕШ са го придобили от сирийската опозиция, в чиито ръце е попаднал HJ-8, вероятно, от Катар, прекупувайки го от Судан.

Първоначално Германия достави MILAN на Иракски Кюрдистан за борба с ДАЕШ. Официално пешмерга опровергаха използването на германския ракетен комплекс срещу американския танк и обвиниха Багдад в придобиването на оръжия от САЩ срещу Иракски Кюрдистан.

На свой ред иракските власти признаха за унищожаването на танка, но заявиха, че бойната машина не е била използвана срещу пешмерга.

Китай продава HJ-8 в 19 страни, включително на Судан, Египет, ОАЕ и Пакистан.