Американските военни съобщиха в петък, че са извършили 15 удара срещу цели, свързани с бойците хуси в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Централното командване, което контролира американските сили в Близкия изток, уточнява, че целите са свързани с офанзивния военен капацитет на хусите.

Не става ясно дали това включва ракети, дронове или радарни способности.

Въздушни удари в Йемен: Сана и летището в Ходейда са сред целите

Въздушни удари в Йемен: Сана и летището в Ходейда са сред целите

Хусите обвиняват САЩ и Великобритания

Припомняме, че по-рано беше съобщено за въздушни удари в Йемен, като Сана и летището в Ходейда са сред целите.  Местни жители потвърдиха информацията за атаките. Ударите са засегнали и южната част на град Дамар. 

Това съобщи телевизионният канал Ал Масира, управляван от подкрепяната от Иран групировка на хусите. 

Ал Масира съобщи, че въздушните удари са били извършени от американски и британски сили, но източник от британското правителство отрече страната му да е участвала в операциите.

Хусите, които контролират големи части от Йемен, започнаха атаки срещу международното корабоплаване в близост до страната от ноември миналата година, в знак на солидарност с палестинците в конфликта с Израел и "Хамас".

Тези атаки предизвикаха ответни удари от САЩ и Великобритания и доведоха до сериозни смущения в глобалната търговия, като собствениците на кораби бяха принудени да пренасочват плавателни съдове, избягвайки Червено море и Суецкия канал, за да поемат по-дългия маршрут около южния връх на Африка.

Загинали и ранени след израелските удари в Йемен
Обновена

Загинали и ранени след израелските удари в Йемен

След атаките на бойците и на фона на сраженията в Ливан