35 затворници от "Гуантанамо" ще бъдат преведени в трети страни. Това съобщи президентът на САЩ Барак Обама по една от критичните теми в американската политика.

Част от задържаните в затвора в "Гуантанамо" ще бъдат настанени в САЩ, друга част в трети страни, уверява в телевизионно обръщение президентът.

Превеждането на 35 от тях вече е одобрено и има план за тях.

Барак Обама дава обещание, че ще продължат да работят заедно с Конгреса, за да се намира място за живот за останалите затворници.

Той признава, че това ще бъде сериозно предизвикателство и се изискват сериозни усилия.

На тезата на Конгреса, че затворът не може да бъде закрит без да се налага да въведат заподозрени за тероризъм в САЩ, Обама заяви, че САЩ има възможност по безопасен начин да държа тези заподозрени на своя теротория.

"Нека да направим това, което е нужно за Америка, да затворим тази страница (в историята)", призова Барак Обама.

От 2009 година Обама настоява за затваряне на съоръжението, което се намира в американска военноморска база в Куба, но конгресмените многократно предупреждаваха, че ще се опитат да спрат предизборното обещание на президента.

Във вторник Конгресът удължи забраната за прехвърляне на затворници в САЩ. Забраната беше включена към закона за военния бюджет. Обама намекна, че няма да наложи вето на законопроекта, но може да използва изпълнителна заповед, за да приключи въпроса със затвора.

В момента в "Гуантанамо" има 112 затворници. През 2002 година имаше 780 арестанти. Той беше открит след терористичните атаки на 11 септември 2001 година.