Държавният департамент на САЩ категорично осъди възобновяването на въздушните удари в Сирия от страна на Русия и подчерта, че смята, че поразяването на болници и цивилни в градове като Алепо било нарушение на международното право, съобщава "Ройтерс".

Говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо изтъкна, че подновените бомбардировки са съвпаднали с многостранните преговори в Женева между САЩ, Русия и други страни, опитващи се да се постигне прекратяване на огъня в конфликта и пътна карта към политическо решение.

"Ние категорично осъждаме възобновяването на въздушните удари в Сирия от страна на руснаците, както и от сирийския режим", посочи Трюдо пред журналисти на пресконференция в Държавния департамент, като допълни: "Най-новите съобщения за нападения бяха срещу пет болници и една мобилна клиника в Сирия. Ние смятаме, че това е нарушение на международното право."

Говорителката също така подчерта, че Русия не позволила да се предостави никаква храна или друга хуманитарна помощ в източната част на Алепо по време спирането на бомбардировките от нейна страна.

"Тя позволи жителите на източните части на Алепо да гладуват, докато търси признание от международната общност за спирането на безразборните удари в продължение на три седмици", коментира още Елизабет Трюдо.

"Русия имаше възможност тук да улесни предоставянето на хуманитарна помощ, храна и лекарства за тези хора, които се намират под обсада. Тя не успя да го направи", заяви още говорителката на Държавния департамент.