Изстрелванията на севернокорейски ракети продължават да дестабилизират региона. Това заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх в четвъртък, скоро след като Пхенян поднови изпитанията на балистични ракети.

Държавният департамент по-рано осъди последния ракетен тест на Северна Корея като заплаха за региона и международната общност.

"Нашият ангажимент остава силен към Република Корея и Япония, увери тя. Ние винаги ще защитаваме нашите съюзници и партньори по света и особено в региона и призовахме Северна Корея да спре тези изстрелвания на балистични ракети, каза Сингх.

Северна Корея изстреля ракета след заплаха за "по-ожесточен" военен отговор

Северна Корея изстреля ракета след заплаха за "по-ожесточен" военен отговор

Това е първото изстрелване от осем дни

Припомняме, че Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег към източните си води в четвъртък, часове след като Северът заплаши да даде "по-ожесточен" военен отговор на САЩ, които засилват ангажимента си за сигурност към своите съюзници Южна Корея и Япония.

Това беше първото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея за осем дни и последното в серията изпитания през последните месеци. По-рано Северна Корея каза, че някои от тестовете са симулации на ядрени атаки срещу цели на Южна Корея и САЩ. Много експерти казват, че Северна Корея в крайна сметка ще иска да подобри ядрения си капацитет, за да изтръгне по-големи отстъпки от съперниците си.

Сеул нащрек заради все по-агресивни провокации на Северна Корея

Сеул нащрек заради все по-агресивни провокации на Северна Корея

Иска силно сътрудничество със САЩ и Япония

По-рано в четвъртък външният министър на Северна Корея Чое Сон-хуи предупреди, че скорошното споразумение между САЩ, Южна Корея и Япония ще направи напрежението на Корейския полуостров "по-непредсказуемо".

Изявлението на Чое беше първият официален отговор на Северна Корея на тристранната среща на върха на президента на САЩ Джо Байдън с неговите колеги от Южна Корея и Япония в кулоарите на регионална среща в неделя в Камбоджа. В съвместното си изявление тримата лидери остро осъдиха неотдавнашните ракетни изпитания на Северна Корея и се съгласиха да работят заедно за укрепване на възпирането. Байдън потвърди ангажимента на САЩ да защитава Южна Корея и Япония с пълен набор от способности, включително ядрени оръжия.