Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в понеделник, че предлага заем от 2 милиарда долара на Полша, която е била център за оръжия за Украйна, в подкрепа на модернизацията на отбраната на съюзника, съобщава АП.

Държавният департамент заяви в изявление, че Полша е твърд съюзник на САЩ, чиято "сигурност е жизненоважна за колективната отбрана" на източния фланг на НАТО и че такова финансиране е запазено за най-важните партньори на Вашингтон в областта на сигурността.

Правителството на САЩ също предоставя на Варшава до 60 милиона долара за разходите по заема за външно военно финансиране (FMF), който ще подпомогне спешни доставки на артикули и услуги в областта на отбраната от Съединените щати. 

Полша е твърд поддръжник на Украйна след началото на войната, като предаде голям брой собствени танкове, бойни самолети и друго оборудване. Освен това е бил център за повечето западни оръжия, отиващи в Украйна.

Той е в процес на модернизация, за да замени това, което е дал, голяма част от което е базирано на стара съветска технология, поставяйки поръчки на американски и южнокорейски отбранителни компании.

Припомняме, че полско-украинските отношения се обтегнаха поради търговски спор, съсредоточен върху навлизането на украинско зърно на полския пазар и намаляването на цените, които полските фермери могат да получат. На фона на спора полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му вече не изпраща повече оръжия на Украйна.

Коментарът създаде известно объркване. Анализаторите отбелязаха, че Полша всъщност вече е дала на Украйна повечето от това, което има да даде, а изявлението е направено преди избори в Полша и не означава много. Но също така предизвика опасения, че западната подкрепа за Украйна може да отслабва.

САЩ за решението на Полша: Помогна много на Украйна, има право да решава сама

САЩ за решението на Полша: Помогна много на Украйна, има право да решава сама

Полша обяви, че ще изпълни само доставките на оръжия, договорени по-рано с Украйна

Официални представители на САЩ се опитаха да омаловажат спора, като похвалиха ролята на Полша в подпомагането на Украйна и отбелязаха, че е в стратегически интерес на Полша Украйна да надделее над Русия.