Съединените американски щати налагат санкции на коалиция от бунтовнически групи, стремящи се да свалят правителството на Демократична република Конго. Това предаде Ройтерс.

Санкциите са насочени към Алианса на река Конго (AFC). Министерството на финансите на САЩ твърди, че основният член на алианса е движението М23, което вече е под санкциите на САЩ.

Армията на Конго се бори с бунтовниците М23 повече от две години, както и с други екстремисти в източните гранични зони. Конго, ООН и западните държави многократно са обвинявали Руанда, че подкрепя М23 със свои собствени войски и оръжия. Руанда от своя страна обвинява Конго, че финансира и бунтовническа група хуту и Демократическите сили за освобождение на Руанда (FDLR).

Боевете в провинция Северно Киву прогониха повече от 1,7 милиона души от домовете им, като общият брой на конгоанците, разселени от множество конфликти, достигна 7,2 милиона.

"Днешното действие засилва нашия ангажимент да държим отговорни тези, които се стремят да увековечават нестабилността, насилието и вредата върху цивилните, за да постигнат политическите си цели", заяви Брайън Нелсън, заместник-секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите. Ние осъждаме AFC и неговите филиали, включително M23, за подхранването на този смъртоносен конфликт и изострянето на хуманитарна криза в източната част на ДРК, добави той.

ООН се изтегля от ДР Конго

ООН се изтегля от ДР Конго

Това се случва година по-рано от предвиденото