Във Вашингтон смятат, че зад хакерската атака срещу сървърите на Демократическата партия на САЩ стои Русия, и обсъждат въвеждането на нови санкции срещу Москва, пише в. „Уолстрийт джърнъл”.

След проникването в мрежите на Демократическата партия, в сайта на WikiLeaks се появиха 19 хил. писма, от които стана ясно, че по време на първичните избори партийният апарат фактически е работил за Хилари Клинтън срещу Бърни Сандърс. От щаба на Клинтън обвиниха за хакването на сървърите Русия, твърдейки, че тя искала по този начин да помогне на Доналд Тръмп да стане президент.

Редица служители на ФБР и американското разузнаване смятат също, че удрянето на сървърите на Демократическата партия било организирано от свързани с Русия хакери, отбелязва изданието.

За въвеждането на санкции обаче Белият дом трябва да предяви публични обвинения срещу Москва или „подкрепяните от Русия хакери”. Но засега американските власти не посочват поименно онези, които според тях стоят зад хакването на имейл сървъра на демократите.

Освен това решението за въвеждането на нови икономически ограничения срещу Москва ще изисква съгласие в рамките на структурите на властта в САЩ, но досега американските официални лица не са стигнали до консенсус по този въпрос, пише още „Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на информирани източници.

В Москва обвиненията към Русия за причастност към инцидента са определяни като "абсурдни", като те, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, граничели с пълна глупост.