САЩ наложиха вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност  на ООН, отнасяща се до палестинско-израелския конфликт.

Смятаме, че в резолюцията се съдържа предубеждение спрямо Израел, заяви посланикът на САЩ в ООН Джон Болтън, цитиран от  телевизия Фокс.

От медията уточняват, че САЩ били единствените членове на Съвета за сигурност, гласували против резолюцията. Десет страни я подкрепили, а четири гласували „въздържал се".
Когато една страна, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, наложи вето на дадена проекторезолюция, тя не се приема, уточнява Ройтерс.

„Ние съчувстваме и изразяваме скръбта си във връзка със случилото се в Бейт Ханун и разчитаме, че израелските власти ще направят бързо разследване на случилото се," добави Болтън.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН бе свикан извънредно в четвъртък, след като в покрайнините на палестинския град Бейт Ханун в Ивицата Газа на 8 ноември при военна израелска операция бяха убити 18 цивилни, сред които седем жени и осем деца.

Проекторезолюцията бе внесена от Катар. В нея се иска израелската армия да прекрати военната си операция и да се изтегли на позициите си отпреди 28 юни 2006 г., когато Израел предприе действия по откриването на отвлечения на 25 юни войник Джилат Шалит.

Освен това в проекторезолюцията се съдържаше обвинение, че Израел прилага твърде голяма и несъразмерна сила.

От друга страна в текста на резолюцията е записано и че палестинските власти са призовани да прекратят ракетните обстрели срещу територията на Израел.