Командирът на военните сили на САЩ в Япония обвини Китай, че използва кризата с новия коронавирус като прикритие за увеличаването на военноморската си активност, за да прокара териториалните си претенции в Южнокитайско море, информира "Ройтерс".

В телефонно интервю за агенцията генерал-лейтенант Кевин Шнайдер е заявил, че е имало изблик на активност от страна на Китай, като военни кораби, кораби на бреговата охрана и военноморска милиция от рибарски лодки са тормозили кораби във води, към които Пекин има териториални претенции.

Китайският пир по време на чума

Китайският пир по време на чума

Докато светът обаче се бори срещу икономическите последствия от пандемията и проучва възможна ваксина срещу коронавируса, Китай търси нещо друго, а Мартин Табаков пита какво ще се покаже под маската, когато Пекин я свали

"По време на кризата с COVID-19 видяхме изблик на активност в морето", изтъкна той и добави, че Пекин също така е увеличил своята активност в Източнокитайско море, където има териториален спор с Япония.

Повишената активност на Китай вероятно ще продължи, прогнозира Шнайдер и каза алегорично: "Не виждам падини, виждам плата."

Китай твърди, че морските му дейности в района са мирни. 

Япония е домакин на най-голямата концентрация на американски сили в Азия, включително ударна корабна група, водена от самолетоносач, амфибийна експедиционна сила и ескадрили изтребители. В допълнение към отбраната на Япония, тези американски сили са разположени, за да възпират Китай да разширява влиянието си в региона, включително в Южнокитайско море.

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

"Неизбежност на възмездието", глобалната ситуация е доста сложна и заедно ще поддържат мира и стабилността в света