Бреговата охрана на САЩ следи руски кораб във водите близо до Хавайските острови, за който се предполага, че събира разузнавателна информация, съобщава Си Би Ес.

От бреговата охрана посочват, че международните закони позволяват на чуждестранни военни кораби да плават свободно през изключителната икономическа зона на САЩ, която обозначава части от Атлантическия и Тихия океан, където САЩ и други крайбрежни държави имат контрол върху природните ресурси, съгласно Националната агенция за океански и атмосферни изследвания. Но "военни плавателни съдове под чужд флаг", вероятно като руския кораб близо до Хаваите, "често са наблюдавани да се разтакават" в тази конкретна зона, твърди бреговата охрана.

Тя принадлежи към 14-ти окръг на службата, чиято юрисдикция включва водите около Хавайските острови, както и по-голямата част от централната и западната част на Тихия океан.

14-ти окръг е "най-голямата зона на отговорност" на бреговата охрана и обхваща над 14 милиона квадратни мили суша и море. Той включва Оаху, Мауи, Кауай, Големия остров и в Американска Самоа, Сайпан, Гуам, Сингапур и Япония.

Бреговата охрана съобщи, че се координира с партньори от Министерството на отбраната на САЩ, за да проследява и предоставя актуализации за движенията на чуждестранни кораби и свързаните с тях дейности в 14-ти окръг. Днес службата разпространи кратък клип с кадри от камери за наблюдение, които показват как руският кораб се движи във води край бреговете на Хавай.

"Като част от нашите ежедневни операции, ние проследяваме всички кораби в тихоокеанската зона чрез наземни и въздушни средства и чрез съвместни способности на службата. Бреговата охрана работи в съответствие с международните морски закони, за да гарантира, че всички държави могат да правят същото без страх или съперничество. Това е особено критично за гарантиране на свободата на движение и навигация в Синия Пасифик", посочват от службата.