Изпълняващият длъжността външен министър Израел Кац трябва да се извини на Полша за коментарите си. Това настоя посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер, коментирайки дипломатическия скандал между двете страни.

"Просто усетих, че двама силни съюзници като Израел и Полша, разбира се, те са силни съюзници на САЩ, не бива да използват такава реторика. Ние сме твърде важни един за друг, за да не уредим тези неща", коментира Мосбахер пред журналисти.

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша обявиха, че са обидени от изказването на Израел Кац

Веднага след като беше назначен за и. д. външен министър, Израел Кац изтъкна пред израелска медия: "Аз съм син на оцелели от Холокоста, никога няма да простим и никога няма да забравим, а имаше много поляци, които сътрудничиха с нацистите."

Той продължи, като цитира бившия израелски премиер Ицхак Шамир, посочвайки: "Шамир заяви, че всеки поляк e закърмван с антисемитизъм с майчиното си мляко. Никой няма да ни казва как да изразяваме нашата позиция и как да почитаме мъртвите."

Коментарите на Кац накараха Полша да се оттегли от срещата на Вишеградската четворка, която трябваше да се проведе в Йерусалим в понеделник и вторник. Вместо това лидерите на останалите три страни от Вишеград - Унгария, Чехия и Словакия - проведоха двустранни срещи с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Полша отменя участието си на Вишеградската четворка в Израел

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки подчерта, че коментарите на Кац са били "расистки и неприемливи" и че "това не е нещо, което може да бъде оставено без отговор".

Еврейските лидери в Полша настояха, че са били обидени от коментарите на Кац. Лидерите излязоха с изявление в понеделник, в което изтъкнаха, че обвинявайки всички поляци в антисемитизъм, това не зачита хиляди поляци, почетени от израелския мемориален център за Холокоста "Яд Вашем" за подпомагане на евреите по време на Холокоста.

Главният равин на Полша Михаел Шудрич и ръководителят на Съюза на еврейските религиозни общности Моника Кравчик заявиха, че думите на Шамир "са несправедливи още откакто бяха изречени за първи път през 1989 г."

Спорът между Израел и Полша отмени срещата на Вишеградската четворка

Спорът между Израел и Полша отмени срещата на Вишеградската четворка

Вместо това ще се проведат няколко двустранни срещи