Премиерът на Полша съобщи, че страната му няма да участва на срещата на Вишеградската четворка в Израел във вторник след коментари на израелския премиер и временно изпълняващия длъжността външен министър, че поляците са съучастници на нацистите при избиването на евреи, пише "Аарец".

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви пред журналисти, че изявленията на израелския външен министър Израел Кац са "расистки и неприемливи" и "това е нещо, което не може да остане без отговор".

Полша и Израел разрешиха дипломатически сблъсък

Полша и Израел разрешиха дипломатически сблъсък

Във връзка с коментара, че поляците са сътрудничили на нацистите

Днес Полша привика посланика на Израел Анна Азари за порицание, което се случва за втори път за четири дни. Варшава отделно обмисля дали да отзове посланика си в Израел за консултации, след като Израел Кац заяви, че поляците са "закърмени с антисемитизъм", пише "Таймс ъв Израел". Азари беше привикана да даде обяснение още в петък след коментар на Нетаняху за участието на Полша в Холокоста.

Нетаняху назначи Кац на поста външен министър в неделя. На същия ден Кац заяви в интервю за i24 News: "Аз съм син на оцелели при Холокоста, ние никога няма да простим и никога няма да простим, имало е много поляци, които са сътрудничили на нацистите". Той цитира думите на бившия премиер Ицхак Шамир: "Шамир заяви, че всеки поляк е закърмен с антисемитизъм. Никой няма да ни казва как да изразяваме позицията си и как да почитаме мъртвите".

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша обявиха, че са обидени от изказването на Израел Кац

Относно решението на Варшава, министърът отбеляза, че "няма криза, външният им министър ще участва".

По-рано днес от пресцентъра на полския премиер излязоха със съобщение, в което нарекоха коментарите на Кац "позорни" и че Полша обмисля да оттегли участието си на срещата в Израел.

Полският посланик в Израел разкритикува изказването на министъра. "Наистина е поразително новоназначеният външен министър на Израел да цитира такива позорни и расистки изказвания. Напълно неприемливо".

На срещата на Вишеградската четворка ще участват лидерите на Унгария, Чехия и Словакия. Но по-късно стана ясно, че срещата на Вишеградската четворка се отменя.

Кризата между двете държави възникна, след като Нетаняху разкритикува полски закон за Холокоста по време на конференция за Близкия изток във Варшава. Нетаняху коментира, че някои поляци наистина са сътрудничили на нацистите по време на Холокоста.

През 2017 г. Полша прие закон, който наказва тези, които обвиняват полската нация в Холокоста.

Вишеградската четворка включва Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Тя е сформирана през 1991 г.