Полша изглежда разреши краткосрочен дипломатически сблъсък с Израел във връзка с коментари на премиера на еврейската държава Бенямин Нетаняху, че поляците са сътрудничили на нацистите. Варшава обяви, че е получила разяснение от израелското правителство, информират АП и "Таймс ъв Израел".

От прессекретариата на президента на Полша обвиняват вестник "Джерусалим пост" в "медийна манипулация". От президентството подчертават, че изданието погрешно е разбрало коментарите на Нетаняху.

Полша даде заден ход по закона за Холокоста, отмени затвора

Полша даде заден ход по закона за Холокоста, отмени затвора

Тази сутрин премиерът Матеуш Моравецки поиска от парламента да внесе законодателния изменения

Но има противоречива информация дали наистина е разрешен спорът, след като по непотвърдена информация на полска медия израелският посланик Анна Азари е била привикана от полското външно министерство за порицание. Министерството на външните работи на Израел не е коментирало информацията.

Кризата възникна след въпрос към Нетаняху от "Таймс ъв Израел" на конференцията за Близкия изток във Варшава относно противоречиво споразумение между Израел и Полша за прекратяване на спор около полски закон, който наказва тези, които обвинят полската нация в Холокоста.

Нетаняху отговори, че "някои поляци сътрудничиха на нацистите. Познавам историята и не я замазвам".

"Джерусалим пост" обаче написа, че Нетаняху е заявил, че "полската нация" е сътрудничила на нацистите. В други медии пък съобщиха, че израелският лидер е казал "поляците сътрудничиха на нацистите", но по-късно от пресцентъра на Нетаняху поясниха, че не е казвал "поляците".

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Матеуш Моравиецки обяви, че сред извършителите на Холокоста има и евреи

След публикуването на новината полският президент Анджей Дуда заплаши да не участва на среща в Израел.

Дуда написа в "Туитър", че ако Нетаняху наистина е направил коментарите, той ще предложи Варшава да бъде домакин на предстоящата среща на Вишеградската четворка, а не Израел.

"При тази ситуация Израел не е добро място за среща", добави Дуда.

Срещата е планирана за 18-19 февруари в Йерусалим.

Но в четвъртък вечерта израелското посолство в Полша се е свързало с полското ръководство и е разяснило, че Нетаняху не е казал, че полската нация е извършила престъпления срещу евреите, а че все още никой, който е заявил, че "поляците са сътрудничили на нацистите", не е съден по закона за Холокоста.

С новото законодателство се борим срещу отричането на Холокоста, уверява Варшава

С новото законодателство се борим срещу отричането на Холокоста, уверява Варшава

"Основната цел" на законодателство е "защита на историческата истина"

Посланик Азари подчерта, че Нетаняху "никога не е споменавал "полската нация" в този контекст..."Джерусалим пост" вече промениха статията си и подчертаха, че предишният текст не е истина - случи се по молба на премиера Нетаняху".

Тази сутрин говорител на полския президент съобщи, че официално са получили обяснение от израелската страна и "изглежда, че статията на "Джерусалим пост" е пример за злонамерена журналистическа манипулация. Добре е, че беше обяснено след намесата ни".

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

В Израел призовават за реакция