Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега Матеуш Моравиецки за изказването му, че евреи са били сред извършителите на Холокоста.

По думите на Нетаняху, коментарите на Моравиецки по време на Мюнхенската конференция за сигурност са "възмутителни".

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

В Израел призовават за реакция

Премиерът на Израел допълни, че те показвали "неспособност за разбиране на историята".

Спорът идва седмици, след като Израел заклейми нов полски закон, който забранява Полша да бъде обвинявана в съучастие в нацистките престъпления.

Законът беше подписан от полския президент Анджей Дуда, но той също така се обърна към Конституционния съд на Полша, за да се произнесе дали нарушава полската конституция.

В Мюнхен Моравиецки отговаряше на въпрос на журналист, който го попита дали някой, който казва, че е имало поляци, които са взели участие под някаква форма в Холокоста, ще бъде разглеждан като престъпник в Полша съгласно новия закон.

Израел предупреди Полша за надигащ се антисемитизъм

Израел предупреди Полша за надигащ се антисемитизъм

Министерството на външните работи следи с тревога надигащите се антисемитски настроения

Моравиецки отговори: "Изключително важно е първо да се разбере, разбира се, няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като престъпление да се каже, че има полски извършители и съучастници - както имаше еврейски извършители, както имаше руски извършители, както имаше украински... не само германски извършители."

Моравиецки все още не е отговорил публично на критиките на Нетаняху.